Sociaal akkoord: hogere minimumlonen, brugpensioen vanaf 60 jaar en gunstregime voor overuren

Vakbonden en werkgevers zijn het maandagnacht, na uren onderhandelen, eindelijk eens geraakt over een resem belangrijke sociale dossiers. De minimumlonen gaan omhoog en ook landingsbanen worden mogelijk vanaf 55 jaar. Brugpensioen blijft mogelijk, maar vanaf ten vroegste 60 jaar. Er kunnen ook meer fiscaalvriendelijke overuren worden gemaakt.

De sociale partners – verenigd in de groep van tien – konden maandagnacht na uren onderhandelen een ontwerpakkoord daarover afkloppen. Daar moeten ze later nog mee naar de regering en hun achterban. Ze spreken collectief van een evenwichtig akkoord.

Minimumlonen

Belangrijk voor de vakbonden is de verhoging van de minimumlonen, weliswaar in stappen. Die worden in een eerste fase (april 2022) opgetrokken naar ruim 1.700 euro, wat voor sommige werknemers neerkomt op een bruto loonsverhoging van 76 euro per maand.

Netto hopen de vakbonden dat van die opslag zo’n 90 procent zal overblijven. In twee latere fases (2024 en 2026) komt daar telkens 35 euro bruto bij. Maar netto moeten de mensen dan meer overhouden: de sociale partners mikken op telkens 50 euro. De regering moet dat laatste wel ondersteunen met extra fiscale maatregelen.

De bonden toonden zich tevreden met die verhoging van de minimumlonen. Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS), die het akkoord tussen sociale partners uiteraard toejuichte, kwam met de volgende berekeningen:

Brugpensioen

Ook over de eindeloopbanen raakten bonden en werkgevers het eens. SWT, het vroegere brugpensioen, blijft ook voor bedrijven in moeilijkheden mogelijk en dit vanaf 60 jaar. Een eis van het ABVV om die leeftijd te laten zakken, haalde het dus niet. Wie op SWT gaat, moet tot 62 jaar beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt, of een loopbaan van 42 jaar kunnen voorleggen.

Oudere werknemers kunnen ook in landingsbanen stappen: een vorm van tijdskrediet – halftijds of vier vijfde – om langer aan de slag te kunnen blijven . Dat zal kunnen vanaf 55 jaar. Voor de liberale vakbond is dat alvast een belangrijke hefboom ‘om aan de slag te blijven’ en tegelijkertijd ’toch de pensioenleeftijd makkelijker’ te kunnen bereiken, aldus voorzitter Mario Coppens. Hij gaat er van uit dat massaal gebruik zal worden gemaakt van het systeem.
Belangrijk voor de werkgevers is dat er meer flexibiliteit komt, in de vorm van overuren.

Nieuw: relance-uren

De corona-overuren, in het leven geroepen tijdens de coronacrisis voor sectoren die het erg druk hadden, worden herdoopt tot relance-uren. Ze zullen worden uitgebreid naar alle bedrijven en alle sectoren, zodat tot eind 2022 120 extra uren vrijwillig overwerk mogelijk worden aan een fiscaal erg gunstig regime voor zowel werknemers als werkgevers.

Die overuren moeten een ‘relancemaatregel’ vormen voor de bedrijven om na de coronacrisis “een doorstart” te kunnen maken, aldus Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). Unizo-topman Danny Van Assche heeft het over 120 ‘eenvoudige overuren die zowel voor werknemer als werkgevers aantrekkelijk zijn.’

Aanvullende pensioenen

Er komt tenslotte meer tijd voor de gelijktrekking van de aanvullende pensioenen voor arbeiders en bedienden. In plaats van 2025 wordt dat 2030. Opvallend: een stuk van de toekomstige loonmarges (0,1 procent) zal worden besteed aan die harmonisering. Vanaf de volgende loonakkoorden wordt het een verplichting, in die sectoren waar er nog een verschil is tussen arbeiders en bedienden.

Wat voorafging: Vivaldi houdt de adem in: vakbonden kunnen opnieuw bom leggen onder coalitie, PS eist hoger minimumloon

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.