Vennootschapsbelastingen: dit zijn de landen met de laagste en hoogste tarieven

Verscheidene landen, onder aanvoering van de Verenigde Staten (VS), dringen aan op de invoering van een wereldwijde minimumvennootschapsbelasting. Het doel is te voorkomen dat sommige multinationals hun inkomsten in een belastingparadijs aangeven. Maar welke landen hebben een bijzonder soepele belastingwetgeving? En waar is de fiscus het meest hebzuchtig?

De G7 heeft zaterdag een akkoord bereikt over een wereldwijde minimumbelasting. Voorlopig is dit vastgesteld op 15 procent, in plaats van de 21 procent die de VS wilden. De landen die voorstander zijn van een dergelijke belasting moeten nu de rest van de wereld overtuigen van het belang ervan.

En het zal niet gemakkelijk zijn. De vennootschapsbelasting varieert momenteel van land tot land. De tarieven variëren overigens sterk per land, gaande van 0 tot 50 procent. Landen met een zeer gunstige belastingwetgeving zullen zeker het moeilijkst te overtuigen zijn. Maar het zal ook nodig zijn de staten te temperen met strenge wetgeving, die zeker het niveau van de minimumbelasting zullen willen verhogen. Frankrijk, dat het akkoord met de G7 heeft bekrachtigd, heeft al gezegd dat de 15 procent waarover zaterdag overeenstemming is bereikt, een basis voor onderhandelingen is. De Franse minister van Financiën Bruno Lemaire hoopt het tarief tijdens de komende besprekingen nog wat op te krikken.

Fiscale paradijzen

Sommige landen hebben gewoon geen vennootschapsbelasting. Tenminste niet op federaal niveau. In de Verenigde Arabische Emiraten kunnen de regio’s zelf beslissen welk belastingtarief ze hanteren. In de praktijk worden echter alleen buitenlandse banken en oliemaatschappijen echt belast.

Lijst van landen met een belastingtarief van 0 procent:

  • Anguilla
  • Verenigde Arabische Emiraten
  • Bahrein
  • Bahama’s
  • Saint-Barthélemy
  • Bermuda
  • Kaaimaneilanden
  • Guernsey
  • Isle of Man
  • Jersey
  • Turks- en Caicoseilanden
  • Tokelau
  • Britse Maagdeneilanden
  • Vanuatu
  • Wallis en Futuna

Afgezien van de Verenigde Arabische Emiraten zijn al deze landen zeer kleine eilanden, met een zeer specifieke economie, en vaak afhankelijk van een groter land. Hun grondgebied is zo beperkt dat het vaak moeilijk is een grote onderneming op te richten. Sommige gewetenloze bedrijven aarzelen echter niet om in deze landen nepkantoren te openen om te profiteren van het interessante belastingstelsel.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat verschillende van deze landen (Anguilla, Vanuatu, Kaaimaneilanden, enz.) voorkomen op de lijst van belastingparadijzen van de Europese Unie. Het is echter niet alleen het nultarief dat deze landen op een dergelijke lijst plaatst, maar ook het gebrek aan transparantie en samenwerking bij het opsporen van frauduleuze ondernemingen.

Lage en hoge belastingtarieven

Landen die geen belasting heffen zijn uitzonderingen in de wereld. Zij vertegenwoordigen slechts 0,07% van de landen in de wereld (op basis van een lijst van 225 landen). De andere landen hebben een belasting, maar die varieert sterk. Zelfs binnen de Europese Unie zijn er enorme verschillen. Hongarije heeft een tarief van slechts 9 procent, terwijl Malta op 35 procent zit. Dit is een van de grootste verschillen die mogelijk zijn. Belastingheffing blijft een nationale bevoegdheid en de Europese Unie heeft derhalve niet het recht om op te treden. Er bestaat dus geen consensus over een Europese minimumbelasting. België pleit voor een vennootschapsbelasting van gemiddeld 25 procent.

De 20 landen met de laagste vennootschapsbelasting ter wereld:

  1. Barbados: 5,5 procent
  2. Oezbekistan: 7,5 procent
  3. Turkmenistan: 8 procent
  4. Hongarije: 9 procent
  5. Montenegro: 9 procent
  6. Andorra: 10 procent
  7. Bulgarije: 10 procent
  8. Bosnië-Herzegovina: 10 procent
  9. Gibraltar: 10 procent
  10. Paraguay: 10 procent
  11. Qatar: 10 procent
  12. Oost-Timor: 10 procent
  13. Kosovo: 10 procent
  14. Macau: 12 procent
  15. Moldavië: 12 procent
  16. Cyprus: 12,5 procent
  17. Ierland: 12,5 procent
  18. Liechtenstein: 12,5 procent
  19. Albanië: 15 procent
  20. Georgia: 15 procent

De 20 landen met de hoogste vennootschapsbelasting ter wereld

  1. Comoren: 50 procent
  2. Puerto Rico: 37,5 procent
  3. Suriname: 36 procent
  4. Zambia: 35 procent
  5. Chad: 35 procent
  6. Saint-Martin: 35 procent
  7. Soedan: 35 procent
  8. Malta: 35 procent
  9. Kiribati: 35 procent
  10. Equatoriaal-Guinea: 35 procent
  11. Guinea: 35 procent
  12. RDC: 35 procent
  13. Venezuela : 34 procent
  14. Brazilië: 34 procent
  15. Amerikaans Samoa: 34 procent
  16. Seychellen: 33 procent
  17. Saint Kitts en Nevis: 33 procent
  18. Kameroen: 33 procent
  19. Frankrijk: 32 procent
  20. Namibië: 32 procent

(Rangschikking gebaseerd op gegevens van Taxfoundation.org)

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.