De mislukte beursgang van WeWork is symptomatisch voor een fenomeen dat zich al enkele maanden manifesteert: Wall Street is sceptisch geworden over de klassieke beursgang (IPO) van grote maar verlieslatende bedrijven.
‘Eenhoorns’ worden ze genoemd: niet-beursgenoteerde bedrijven die een waardering van meer dan 1 miljard dollar kennen. Tot voor kort hadden Amerikaanse financiële markten een onstilbare honger naar zo’n hooggewaardeerde ondernemingen. Investeerders leken groeimogelijkheden belangrijker te vinden dan winstgevendheid. In 2018 deden verlieslatende bedrijven het beter op de beurs dan winstgevende ondernemingen.
Val van de eenhoorns
Maar het tij is gekeerd: nu enkele van de meest toonaangevende eenhoorns een slechte beurt maken op Wall Street, kiezen beleggers eieren voor hun geld en lijkt rendementsprognose opnieuw belangrijker dan louter omzet. Het besef groeit dat de waardering van beloftevolle ondernemingen niet de reële waarde reflecteert, maar slechts wat venture investeerders gokken dat het bedrijf waard kan zijn in de toekomst.
Hieronder enkele voorbeelden van bedrijven die zich verkeken op hun beursgang
- WeWork trok zeer ambitieus naar de beurs met een waardering van 47 miljard dollar, waarmee het de twee grootste IPO ooit zou zijn. Investeerders waren niet overtuigd en de kantoorverhuurder zag de waardering zakken tot onder de 20 miljard dollar. Een vertrouwensbreuk en managementdebacles zorgden ervoor dat de omstreden CEO en medeoprichter Adam Neumann ontslag moest nemen. Het beursdebuut van WeWork werd onder druk van de Japanse grootaandeelhouder Softbank voor onbepaalde tijd uitgesteld.
- Uber, de grootste der eenhoorns, hoopte op een initiële beurswaardering van zo’n 100 miljard dollar. Vandaag is het ongeveer de helft daarvan waard. De aandelen van het taxi-appbedrijf zijn 30 procent gezakt sinds de IPO in mei.
- Ubers concurrent Lyft doet het nog slechter, met een daling van 40 procent sinds de beursgang in het begin van het jaar.
- Peloton, een ontwikkelaar van slimme fitnessapparatuur, trok vrijdag naar de beurs. Het was het op twee na slechtste beursdebuut in de VS in de afgelopen tien jaar van een eenhoorn, volgens persbureau Bloomberg.
- De prijs voor het aandeel van Slack, de chatapp voor bedrijven, is sinds zijn beursgang in juni gezakt met 42 procent. Nochtans maakte het toen indruk met een notering van 38,62 dollar, een pak hoger dan de verwachte 26 dollar.
Reality check
Het is in dat ongunstig klimaat dat Airbnb, een van de grootste niet-beursgenoteerde eenhoorns tot nog toe, vorige week aankondigde dat het zijn IPO zou uitstellen tot 2020. Ook het Hollywood-bureau Endeavour, een startup met een waardering van miljoenen dollars, stelde zijn geplande IPO uit op het laatste moment.
Veel van de grote techbedrijven hebben jaren gewacht vooraleer ze naar de beurs trokken. Zo konden ze investeringen van private beleggers gebruiken om hun waardering op te krikken. De Amerikaans IPO-specialist Jay Ritter vindt de val van de eenhoorns in dat opzicht een gezonde ontwikkeling voor de beurzen.
‘WeWork en consorten gingen voor compleet onrealistische waarderingen, maar een reality check heeft zich voorgedaan’, aldus Ritter in de Financial Times.