De plotse ommekeer van China: het land ziet cryptomunten voortaan als alternatieve belegging

China, een land dat zich altijd kritisch heeft geuit over cryptomunten, heeft zijn houding tegenover de munten veranderd. Tijdens een panelgesprek van CNBC heeft Li Bo, de vice-gouverneur van de People’s Bank of China (PBOC), zondag gezegd dat China cryptomunten als een alternatief ziet voor de traditionele beleggingen.

China is nooit een grote fan geweest van de cryptomunten. Al in 2013 had het land een verbod opgelegd aan de banken om bitcointransacties te verwerken. Vier jaar later volgde een verbod op ICO’s, initial coin offerings. Daardoor konden bedrijven niet langer kapitaal ophalen door een cryptomunt op de markt te brengen. Sinds datzelfde jaar geldt er ook een verbod op het handelen in cryptomunten (in eigen land).

Een ommekeer

Het land lijkt nu zijn kar te keren. De vice-gouverneur van de Chinese centrale bank heeft zondag tijdens een panelgesprek met CNBC gezegd dat de centrale bank van China de munt nu als een alternatieve investering ziet. ‘Wij beschouwen bitcoin en stablecoin als crypto-activa … Het zijn investeringsalternatieven’, aldus Bo.

De vice-gouverneur zei wel dat het land cryptomunten weliswaar niet als een betaalmiddel beschouwt. Doordat China cryptomunten als een beleggingsalternatief ziet, onderzoekt het land welke regelgeving het kan hanteren. ‘Een minimale regularisatie kan voldoende zijn, maar het is belangrijk om te vermijden dat speculatie met dergelijke activa ernstige risico’s voor de financiële stabiliteit met zich meebrengt’, aldus de vice-gouverneur. Bo voegde er meteen aan toe dat de huidige regelgeving omtrent de cryptomunten blijft gelden.

Groter draagvlak

De gewijzigde houding van China is de cryptosector niet ontgaan. Vijay Ayyar, hoofd business development bij Luno, een handelsplatform voor cryptomunten, heeft het over een progressieve houding van de POBC. ‘Dit is heel belangrijk. Het wijkt af van eerdere standpunten die China heeft ingenomen’, liet Ayyar in een reactie aan CNBC weten.

Hoe dan ook lijkt het draagvlak voor cryptomunten te vergroten. Verschillende grote bedrijven, waaronder Tesla, hebben inmiddels al geïnvesteerd in één of meerdere cryptomunten. Voorts is Coinbase, een handelsplatform voor cryptomunten, vorige week naar de beurs getrokken.

Al hebben zeker niet alle landen de cryptomunten in hun hart gesloten. In Turkije geldt er bijvoorbeeld vanaf 30 april een verbod op betalingen in cryptomunten. Concreet zal de Turkse overheid crypto-houders verbieden om hun digitale activa te gebruiken voor betalingen. Daarnaast willen de autoriteiten verhinderen dat betalingsaanbieders gebruikers geld aan hun digitale portemonnees laten toevoegen.

De cryptomunten hebben het de afgelopen dagen wel zwaar te verduren gekregen. De koers van heel wat munten is het afgelopen weekend fors gezakt. De Verenigde Staten zouden overwegen om maatregelen te nemen tegen witwaspraktijken met behulp van de cryptomunten. Tot op heden is dat nog niet bevestigd.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.