De Russische president Vladimir Poetin heeft een wet ondertekend die hem het recht geeft om zich nog twee opeenvolgende ambtstermijnen van zes jaar kandidaat te stellen. De grondwetswijziging werd vorig jaar goedgekeurd bij een referendum.
Poetin heeft maandag een wet ondertekend die hem in staat stelt om zich na afloop van zijn huidige ambtstermijn in 2024 nog twee keer kandidaat te stellen voor het presidentschap, waardoor hij in theorie tot 2036 aan de macht kan blijven. Dat blijkt uit een kopie van de wet op het juridische informatieportaal van de regering.
Poetins vierde presidentiële ambtstermijn loopt af in 2024, het jaar waarin hij volgens de vorige grondwet zou moeten aftreden. Maar vorig jaar stemde zo’n 78 procent van de Russen voor de grondwetsherziening die Poetin onder meer de mogelijkheid geeft om tot 2036 aan de macht te blijven.
Ook voormalig president Dmitri Medvedev, die Poetin in 2008 opvolgde omdat die laatste grondwettelijk verplicht was af te treden na zijn eerste twee opeenvolgende termijnen, krijgt het recht om zich nog twee keer kandidaat te stellen.
Poetin, die in 2036 83 jaar oud zal zijn, won zijn eerst presidentsverkiezingen in 2000 en werd herverkozen in 2004. Onder Medvedev was hij premier tussen 2008 en 2012, maar algemeen wordt aangenomen dat Poetin achter de schermen de touwtjes in handen hield. In 2012 en 2018 werd Poetin opnieuw tot president verkozen.
Ingrijpende hervormingen
Vorig jaar ondertekende Poetin ook een wet die Russische presidenten en hun familieleden levenslang vrijwaart van gerechtelijke vervolging. Voormalige presidenten hadden al recht op presidentiële onschendbaarheid, maar alleen voor misdaden die ze tijdens hun ambtstermijn hadden begaan. De nieuwe wet verleent hen levenslange immuniteit, waardoor ze niet kunnen worden gearresteerd, gefouilleerd, verhoord of vervolgd. Ook hun familieleden blijven buiten schot van het gerecht.
Daarnaast ondertekende hij nog een wet waardoor Russische presidenten bij hun vertrek uit het Kremlin voor het leven kunnen toetreden tot het hogerhuis van het parlement, de Federatieraad. Ze kunnen volgens de nieuwe wetgeving ook tot 30 van de 170 senatoren van die Federatieraad benoemen.
(lb)