Paus wil dat kardinalen een tiende van hun salaris inleveren

De hoge religieuze kaders van de katholieke kerk zullen 10 procent van hun loon moeten inleveren. Ook de salarissen van de meeste andere geestelijken in het Vaticaan worden beperkt. Dat heeft paus Franciscus aangekondigd. De ingreep moet volgens de paus de arbeidsplaatsen van een groot aantal werknemers helpen redden. De coronacrisis heeft immers de inkomsten van de Heilige Stoel ondermijnd.

De loonbeperkingen gaan vanaf begin volgende maand in. Volgens insiders is het de eerste keer dat een paus tot een dergelijke ingreep beslist. Een woordvoerder van Franciscus benadrukte dat de meeste leken-werknemers van het Vaticaan door de bezuinigingen ongemoeid zullen worden gelaten.

Grote appartementen

Paus Franciscus (84), zelf afkomstig uit een arbeidersgezin, heeft al herhaaldelijk benadrukt in moeilijke economische tijden geen mensen te willen ontslaan, ook al maakt het Vaticaan budgettair een moeilijke periode door.

Kardinalen die in het Vaticaan werken en wonen, zouden een maandsalaris van ongeveer 4.000 euro tot 5.000 euro ontvangen. ‘De meesten zouden bovendien in grote appartementen wonen, waarbij hun huur ver onder de normale marktprijs zou blijven’, zegt het persbureau Reuters. ‘De meeste priesters en nonnen die in het Vaticaan werkzaam zijn, wonen dan weer meestal in religieuze gemeenschappen. Dat biedt hen een betere bescherming tegen een potentiële economische neergang.’

Al deze religieuzen moeten voor hun levensonderhoud ook minder kosten voorzien dan het lekenpersoneel – politie, bodes, brandweerlieden, schoonmakers, kunstrestaurateurs en onderhoudspersoneel – dat meestal in Rome woont en ook vaak een gezin moet onderhouden. Het is deze laatste groep die de paus met zijn ingreep wil beschermen.

Naast de kardinalen zullen ook de andere geestelijken een salarisinlevering tussen 3 procent en 8 procent moeten verwachten. Mogelijke loonsverhogingen voor hogere inkomenscategorieën worden bovendien voor een periode van twee jaar opgeschort.

Tekort

De Heilige Stoel, het centrale bestuursorgaan van de wereldwijde katholieke kerk, zal volgens een functionaris mogelijk voor het tweede jaar op rij 40 miljoen euro aan reserves moeten opnemen. Dit jaar wordt een tekort van ongeveer 50 miljoen euro verwacht.

De Heilige Stoel zal dit jaar naar verwachting een omzet van ongeveer 213 miljoen euro realiseren. Dat is een daling met 30 procent ten opzichte van vorig jaar.

De Sint-Pietersbasiliek en de Vaticaanse musea, ontvingen twee jaar geleden nog ongeveer zes miljoen betalende bezoekers. Door de uitbraak van de coronapandemie moesten beide het voorbije jaar grotendeels worden gesloten. Voorzien was de musea deze maand opnieuw te openen, maar die plannen moesten door een nieuwe Italiaanse lockdown weer worden opgeborgen.

De inkomsten van de Heilige Stoel zijn afkomstig van schenkingen, vastgoedbeheer en investeringen. Het budget van de Heilige Stoel dekt entiteiten in Rome die toezicht houden op het bestuur van de wereldwijde kerk met 1,3 miljard leden, haar diplomatieke vertegenwoordigingen en de media-activiteiten.

Vaticaanstad, met inbegrip van de Vaticaanse musea en de Vaticaanse bank, heeft een apart budget. Inkomsten worden echter vaak naar de Heilige Stoel overgeheveld om tekorten te helpen opvullen.

(NS)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.