Het voorbije jaar hebben de Verenigde Staten een recordvoorraad petroleum en andere olieproducten uit Rusland ingevoerd. De Russische import moest het gat opvullen dat was gecreëerd door het wegvallen van de aanvoer van olie uit Venezuela en de drastische vermindering van de invoer uit Saoedi-Arabië. Dat blijkt uit een rapport van het persbureau Bloomberg, gebaseerd op cijfers van de Amerikaanse douane en de Amerikaanse Energy Information Administration (EIA).
Opgemerkt wordt dat Rusland het voorbije jaar, na Canada en Mexico, de derde grootste importeur van olie op de Amerikaanse markt is geworden. Daardoor werd Saoedi-Arabië naar de vierde plaats verwezen.
Sancties
‘Vorig jaar importeerden de Verenigde Staten meer olie en geraffineerde producten uit Rusland dan uit Saoedi-Arabië’, aldus Bloomberg. ‘Het Russische aandeel in de Amerikaanse petroleum import lag daarbij op een recordniveau van 7 procent.’
‘Rusland nam vorig jaar grotendeels de plaats in die voordien in handen was van Venezuela, dat momenteel zijn olieproducten niet meer aan Amerikaanse raffinaderijen kan verkopen. Dat is het gevolg van de sancties die de regering van de Verenigde Staten tegen het regime van de Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft genomen.’
Saoedi-Arabië schroefde zijn olieleveringen het voorbije jaar terug om een dreigend overaanbod, een gevolg van de ingestorte vraag naar brandstoffen, te kunnen vermijden. De Verenigde Staten importeerden vanuit Rusland vorig jaar gemiddeld 538.000 vaten petroleumproducten per dag. De gemiddelde import vanuit Saoedi-Arabië bedroeg 522.000 vaten per dag.
Twee jaar geleden nam Canada 49 procent van de Amerikaanse petroleumimport voor zijn rekening, gevolgd door Mexico (7 procent), Saoedi-Arabië (6 procent), Rusland (5 procent) en Columbia (4 procent). Bij de bedrijven waren Valero en ExxonMobil vorig jaar de grootste Amerikaanse afnemers van Russische olieproducten.
Nord Stream
Een aantal waarnemers wijst erop dat de toenemende Amerikaanse afhankelijkheid van Russische olie in tegenspraak is met de houding die de Verenigde Staten in het dossier rond de pijpleiding Nord Stream 2 hanteren.
Nord Stream 2 moet immers gas van Siberië naar Duitsland en de rest van West-Europa brengen. De Verenigde Staten hebben de West-Europese landen echter gevraagd hun samenwerking met Nord Stream 2 te stoppen.
Gevreesd wordt immers dat Rusland een grotere invloed op een aantal bondgenoten van de Verenigde Staten in Europa zou kunnen krijgen. Twee jaar geleden haalde de Europese Unie ongeveer 45 procent van zijn gasinvoer uit Rusland.