Volgens een analyse van de Britse krant The Guardian zijn er al minstens 6.500 arbeidsmigranten overleden in Qatar. Dat gebeurde tijdens de voorbereidingen voor het wereldkampioenschap voetbal van 2022.
Qatar kreeg tien jaar geleden het voorrecht om de wereldbeker te organiseren. Het land begon met een ongekend bouwprogramma. Naast zeven gloednieuwe stadions zijn nog tientallen andere grote projecten afgeleverd of nog aan de gang. Nieuwe wegen, openbaarvervoersystemen, hotels of zelfs een nieuwe luchthaven: het hoort er allemaal bij.
Infrastructuurwerken zijn de boosdoener
Wekelijks overlijden gemiddeld twaalf migranten. Zij komen vooral uit Zuid-Aziatische landen zoals India, Pakistan, Nepal, Bangladesh en Sri Lanka. Het totale dodental ligt aanzienlijk hoger. Deze cijfers omvatten namelijk geen sterfgevallen uit landen die nog veel meer werknemers naar Qatar sturen. De Filipijnen en Kenia zijn daar voorbeelden van. Ook overlijdens tijdens de laatste maanden van 2020 zijn niet meegerekend.
Hoewel de overlijdensregisters geen rekening houden met de werkplekken van de arbeiders, is het waarschijnlijk dat veel van hen werkzaam waren bij de vooraf genoemde infrastructuurwerken. Dat is het geval volgens Nick McGeehan, directeur bij FairSquare Projects, een belangenorganisatie gespecialiseerd in arbeidsrechten in de regio. Hij zegt: ‘Het grootste deel van de overleden arbeidsmigranten was hier enkel en alleen omdat Qatar de wereldbeker organiseert.’
Falend beschermend beleid
Uit bevindingen blijkt dat Qatar er niet in slaagt om zijn twee miljoen migrerende werknemers te beschermen. Zelfs een onderzoek instellen naar de oorzaken van het hoge sterftecijfer lukt niet. Er gaan dan ook veel verhalen schuil achter de statistieken. Ontredderde families die hun voornaamste kostwinnen verliezen verkeren in verwarring over de omstandigheden waarin hun dierbare stierf.
Ghal Singh Rai uit Nepal pleegde een week na aankomst zelfmoord. Hij had een baan als schoonmaker in een arbeiderskamp dat een van de stadions bouwde. Mohammad Shahid Miah kwam uit Bangladesh en werd in zijn arbeiderswoning geëlektrocuteerd. Dat gebeurde nadat water in contact kwam met blootliggende electriciteitskabels. Anderen stierven door ‘meervoudige stompe verwondingen, een hoge val, verstikking door ophanging’ enzovoort. Dat blijkt uit lange officiële documenten.
In evenwicht met de demografie?
De meest voorkomende doodsoorzaak is de zogenaamde ‘natuurlijke dood’. Denk dan bijvoorbeeld aan een hartinfarct. Volgens de gegevens die The Guardian verkreeg, is 69 procent van de arbeidsmigranten gestorven aan zo’n natuurlijk overlijden. De meeste classificaties gebeuren echter zonder voorafgaande autopsie of legitieme medische verklaring.
De regering van Qatar zegt dat het aantal overlijdens in verhouding staat met het aantal migrerende arbeiders. Veel werknemers overleden volgens hen op natuurlijke wijze na vele jaren in Qatar te hebben gewoond. Een woordvoerder van de Qatarese regering zei daarover het volgende: ‘Het sterftecijfer onder deze gemeenschappen ligt binnen de verwachte marge als u naar de demografie van de bevolking kijkt. Elk verloren leven blijft echter een tragedie. Geen inspanning wordt gespaard om elke dood in ons land te voorkomen.’
Het aantal overlijdens door Corona heeft de cijfers niet hard beïnvloed. Slecht iets meer dan 250 mensen stierven eraan.
Lees ook: Het WK 2022 in Qatar krijgt geen druppel alcohol: FIFA plooit voor lokale sjeiks