BNP Paribas zal geen financiële steun meer verlenen aan bedrijven die rundvlees of sojabonen produceren of kopen die worden geteeld op land dat na 2008 is ontgonnen in het Amazonegebied en de Braziliaanse Cerrado-savanne. Dat maakte de Franse bank vandaag bekend.
BNP Paribas zal alleen nog financiële producten of diensten leveren aan bedrijven met een duidelijke strategie om uiterlijk in 2025 de ontbossing te herleiden tot nul in hun productie- en toeleveringsketens.
‘Dit beleid is een primeur voor een grote internationale bank’, zei Antoine Sire, directeur Company Engagement bij BNP Paribas, in een verklaring. ‘Het weerspiegelt een groeiend begrip van de uitdagingen die samengaan met biodiversiteit, niet alleen binnen de financiële gemeenschap maar ook bij veel zakelijke klanten. Wij zijn ervan overtuigd dat andere instellingen in de nabije toekomst soortgelijke verbintenissen zullen aangaan om te zorgen voor een echte positieve impact op de bescherming van de biodiversiteit.’
Soja en rundvlees zijn wereldwijd twee van de belangrijkste veroorzakers van ontbossing. Onder meer de globale bevolkingsgroei en de snel groeiende middenklasse in landen als China hebben de voorbije jaren geleid tot een enorme stijging in de vraag naar deze producten.
‘Point of no return’
Verschillende wetenschappers waarschuwen dat het Amazonegebied, dat verspreid ligt over negen landen, binnenkort een ‘point of no return’ zal bereiken als de ontbossing zo blijft toenemen. Dan zijn er namelijk zoveel bomen verdwenen dat het regenwoud niet meer genoeg regen kan produceren om te overleven. Volgens Amazon Conservation is er vorig jaar een gebied ter grootte van Israël gekapt.
In 2019 brachten verschillende milieuorganisaties, die geldstromen onderzochten, echter aan het licht dat verschillende banken ook mee verantwoordelijk zijn voor de branden in het Amazonegebied. Veel van die branden zijn aangestoken zodat er land voor illegale ontbossing vrijkomt. Land dat vaak wordt gebruikt voor landbouw, zoals sojateelt.
Ecuadoriaanse Amazone-olie
Vorige maand hebben BNP Paribas, ING Group en Credit Suisse allemaal nog toegezegd om investeringen in de omstreden handel in Ecuadoriaanse Amazone-olie onmiddellijk te stoppen, nadat een rapport vorig jaar had blootgelegd hoe banken gezamenlijk miljarden dollars investeerden in de oliehandel verantwoordelijk voor verontreiniging en grootschalige boskap in het gebied.
Lees ook: