Ex-NASA-medewerkers plannen eerste hotel in de ruimte

Voormalige NASA-managers en astronauten werken volop aan de bouw van het eerste commerciële ruimtestation. 

Axiom Space, een privébedrijf opgericht door onder andere de voormalige programmaleider van het internationale ruimtestation ISS, heeft aangekondigd dat het de Texaanse stad Houston heeft uitgekozen als uitvalsbasis om toekomstige privéastronauten op te leiden en er te beginnen aan de productie van het eerste hotel in de ruimte. 

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA stelde in 2019 namelijk het ISS voor het eerst open voor ruimtetoeristen en voor bedrijven die de Amerikaanse modules van het ruimtestation willen gebruiken voor commerciële doeleinden.

2 miljard

‘Nasa probeerde het ISS al een aantal jaren te commercialiseren om geld vrij te maken om naar de maan en naar Mars te gaan’, verklaarde ruimtevaartconsultant Laura Forczyk van het bureau Astralytical, in november aan ons zustertijdschrift Newsweek België. ‘Het ISS is nooit gebouwd om kosteneffectief te zijn en NASA draagt het grootste deel van de financiële last.’

Om die last te helpen bekostigen, selecteerde NASA vorig jaar Axiom Space om een bewoonbare commerciële module aan het ISS te koppelen. Het ruimtestation zal zo’n 2 miljard dollar (1,6 miljard euro) kosten en het eerste deel zou in 2024 naar het ISS worden gelanceerd. Daarna zullen nog drie segmenten volgen. 

Design

De bedoeling is dat de Axiom-modules zich loskoppelen als een soort ruimtehotels wanneer het ISS met pensioen gaat. De buitenkant van de modules zullen in Italië gemaakt worden en het interieur in Houston. Ruimtetoeristen zullen er aangenaam vertoeven in een designomgeving, met dank aan de Franse designer Philippe Starck.

Het ontwerp van Starck moet een ‘comfortabel en aangenaam ei’ voorstellen, uitgerust met ledverlichting ingewerkt in de wanden, veranderende kleuren en grote ramen die uitgeven op het universum. 

Het ontwerp van Philippe Starck. Foto: Starck

De klanten die het ruimtestation zullen bezoeken variëren van wetenschappers die onderzoek doen naar het 3D-printen van kunstmatige menselijke organen onder gewichtloosheid tot vermogende particulieren, oftewel echte ‘ruimtetoeristen’, die tot 15 weken moeten trainen voor hun missie.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.