Historische economische krimp dwingt VK om bijna 400 miljard pond te lenen

Het Verenigd Koninkrijk (VK) gaat 394 miljard pond lenen om de nefaste gevolgen van de coronapandemie op de economie te vangen. Het is de grootste lening in een vredestijd ooit voor het land.

Volgens een prognose van de Britse begrotingswaakhond OBR zal de Britse economie, de zesde grootste economie ter wereld, dit jaar krimpen met 11,3 procent. Dat is de grootste terugval sinds het begin van de 18e eeuw. Die krimp is het gevolg van de maatregelen die het VK heeft genomen om de coronapandemie in te dammen.

Het OBR verwacht dat de Britse economie in 2021 met 5,5 procent zal groeien om uiteindelijk in het vierde kwartaal van 2022 op hetzelfde niveau uit te komen als voor de coronacrisis.

Economische crisis moet nog starten

‘De gezondheidscrisis is nog niet over, terwijl de economische crisis nog moet beginnen’, zei de Britse economieminister Rishi Sunak aan het parlement woensdag. ‘Het is dan ook onze prioriteit om het leven en de broodwinning van de mensen te beschermen.’

Daarom heeft de minister beslist om tijdens het begrotingsjaar 2020/2021 394 miljard pond te lenen. Dat bedrag stemt overeen met 19 procent van het Britse bbp. Ter vergelijking: tijdens het begrotingsjaar 2019/2020 heeft het VK 56 miljard pond geleend, of 2,5 procent van het bbp.

Tijdens de toelichting in het parlement liet Sunak weten de kosten om het coronavirus te bestrijden dit jaar geschat worden op 280 miljard pond. De minister gaat ervan uit dat er volgend jaar nog eens 55 miljard pond zal gespendeerd worden.

‘Deze kosten lijken heel hoog, maar het prijskaartje zou nog veel hoger liggen moesten we niets gedaan hebben. Deze situatie is weliswaar op de middellange termijn niet houdbaar’, aldus Sunak.

Volgens de meest recente cijfers van de universiteit Johns Hopkins heeft het VK al meer dan 1,5 miljoen besmettingen geteld. 55,935 Britten zijn gestorven aan het coronavirus.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.