Waarom zouden we juist jou aan moeten nemen, in plaats van een andere kandidaat?

Aangezien de meeste mensen gewend zijn om, in plaats van hun eigen unieke waarde onder ogen te zien, zichzelf eerder gaan vergelijken met anderen, kan het een enorm uitdaging zijn op het moment dat een werkgever tijdens een sollicitatiegesprek de vraag stelt om juist te vertellen wat je meer geschikt maakt dan de overige kandidaten. Je gesprekspartner tijdens dit belangrijke gesprek kan je bijvoorbeeld de vraag stellen: “Wat kun je beter voor ons bedrijf betekenen, dan een andere kandidaat?” of “Waarom zouden we juist jou aannemen voor deze functie in plaats van iemand anders?”

Wees voorzichtig op het moment dat je antwoord geeft

Dit soort vraag kan, zeker als deze tijdens een sollicitatiegesprek wordt gesteld, eveneens een valkuil zijn. De werkgever kan namelijk de vraag ook stellen om te zien of je een erg hoge dunk van jezelf hebt of dat je geneigd bent om te kritisch naar je collega’s te kijken. De beste aanpak is dan ook in de meeste gevallen om een dergelijke vraag te beschouwen als een kans om je sterke punten te kunnen tonen aan de werkgever zonder dat je impliceert dat je beter bent dan alle andere mensen om je heen.

Houd een slag om de arm

Het kan erg in je voordeel werken wanneer je je antwoord op deze vraag begint met te zeggen dat je niet op de hoogte bent van de sterke punten van de andere kandidaten. Verder geef je aan dat je er zeker van bent dat er een aantal indrukwekkende personen zich aan hebben gemeld voor deze aantrekkelijke functie. Pas dan zou je verder kunnen gaan en je eigen voordelen naar voren kunnen schuiven die je het meest geschikt maken voor de vacante baan. In bescheiden termen geef je dan aan dat je een ​​goede bijdrage zou kunnen leveren aan het bedrijf op het ogenblik dat je aan worden genomen.

Je zou kunnen zeggen: “Hoewel ik ben niet bekend ben met de andere kandidaten waar u een sollicitatiegesprek mee hebt gevoerd, of nog gaat voeren, weet ik zeker dat er veel getalenteerde mensen zullen solliciteren voor een dergelijke functie. Gezien mijn unieke achtergrond en ervaringen denk ik echter wel dat ik een sterke kandidaat zal zijn voor deze baan.”

Onderbouw je antwoord met je sterke punten

Nadat je dit alles uiteen hebt gezet, kun je je antwoord verder onderbouwen met een opsomming van je eigen sterke punten. Hierbij dien je echter te voorkomen dat je alleen maar zult antwoorden in allerlei algemeenheden. Je moet dan ook proberen om je verhaal te onderbouwen met 6 tot 8 sterke punten op het gebied van vaardigheden en ervaringen uit het verleden, maar ook bepaalde kennisgebieden en persoonlijke kwaliteiten die je kunnen helpen om uit te gaan blinken in deze functie.

Je mag hierbij echter niet over het hoofd zien dat een presentatie pas echt overtuigend zal zijn op het moment dat je een aantal concrete voorbeelden kunt geven van de manier waarop je je sterke punten toe hebt weten te passen om bijvoorbeeld eerdere functies, stages, schoolprojecten of vrijwilligerswerk te verbeteren. Deze situaties of uitdagingen, dien je gedetailleerd te beschrijven en vooral niet te vergeten om de handelingen en acties die je uit hebt gevoerd, samen met de bereikte resultaten, telkens bij elk voorbeeld te vermelden 

Je kunt je op het beantwoorden van deze vraag prima voorbereiden door voor het sollicitatiegesprek ruimschoots de tijd te nemen om de functiebeschrijving van de baan door te nemen en de punten met de hoogste prioriteiten (volgens de werkgever) te vergelijken met je persoonlijke pluspunten. Ten slotte moet je proberen om zo veel mogelijk van je vaardigheden op te sommen. Uiteraard dienen dit alleen pluspunten te zijn die relevant zijn voor het uitvoeren van de kerntaken van de vacante functie.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.