In sommige gevallen zal een sollicitatiegesprek beginnen met een open vraag, zoals “Kun je me iets over jezelf vertellen?” Dit is namelijk een manier van je gesprekspartner om het ijs te breken en je meer op je gemakt te laten voelen tijdens dit vaak beladen gesprek. Het is ook een manier voor de werkgever om inzicht te krijgen in je persoonlijkheid en dus een uitgelezen kans om te bepalen of je goed pas bij de baan waar je voor solliciteert.
Bij de beantwoording van deze vraag is het vertellen van te veel, of juist te weinig over jezelf geen goed idee. Je gesprekspartner wil immers niet alles van je weten, maar wanneer je niet voldoende over jezelf bloot wilt geven, dan kan hij of zij hieruit de conclusie trekken dat je erg gesloten bent.
Hoe kun je deze vraag correct beantwoorden?
Ondanks dat het verleidelijk kan zijn om een lijst van wellicht je meest bijzondere kwalificaties met betrekking tot de vacante baan naar voren te schuiven, zal een meer getemperde aanpak je waarschijnlijk eerder helpen om een persoonlijke band met je gesprekspartner op te bouwen. Je kunt dan om te beginnen proberen om een aantal persoonlijke belangen ter sprake te brengen die niet direct betrekking hebben op de functie waar je voor solliciteert.
Hierbij kun je onder andere denken aan een hobby waar je je vol passie mee bezig houdt, zoals handwerken, astronomie, schaken, golf, skiën, tennis, het bespelen van een muziekinstrument of het verzamelen van antiek. Verder kun je je interesses naar voren halen, zoals lange afstanden lopen of de beoefening van yoga, dus activiteiten die je zullen helpen om je gezonde en energieke kant te benadrukken.
Bezigheden die je neerzetten als iemand die graag met zijn, of haar, hersenen werkt, zijn eveneens aan te bevelen om tijdens een sollicitatiegesprek te bespreken. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan het lezen van literatuur of het oplossen van kruiswoordraadsels, maar ook aan het spelen van denkspelletjes. Dit soort hobby’s zullen je immers neerzetten als iemand die veel waarde hecht aan het presteren en het blijven verbeteren van je intellectuele kant. Interesses zoals golf, tennis en de bereiding van gastronomische gerechten kan verder enige waarde hebben als je klanten zou moeten vermaken of onderhouden in je nieuwe functie.
Vrijwilligerswerk vermelden tijdens de beantwoording van deze vraag zal de ernst van je karakter en je inzet aan weten te tonen evenals je betrokkenheid bij het welzijn van de wereld om je heen. Een interactieve functie, zoals een gids in een museum, fondsenwerver of voorzitter van een sociale vereniging zal je helpen om te laten zien dat je niet terugdeinst om de hulp van andere mensen in te schakelen als dat nodig is.
Overstap van persoonlijk naar beroepsmatig
Na het bespreken van een paar interessante persoonlijke aspecten met betrekking tot je achtergrond, kun je de overstap maken naar een aantal belangrijke beroepsmatige vaardigheden die je zullen helpen om waarde toe te voegen aan het bedrijf op het moment dat je aan wordt genomen voor de functie waar je voor solliciteert. Je zou zinnen kunnen gebruiken als “Naast de eerder genoemde interesses en passies is mijn leven als professional een groot deel van wie ik ben, dus ik zou graag wat vertellen over een paar van de sterke punten die ik mee zal brengen naar de nieuwe job.”
Deel uw ervaringen
Tijdens het beantwoorden van deze vraag is het aan te bevelen om drie of vier van je persoonlijke kwaliteiten, vaardigheden en/of vakgebieden te bespreken die je kunnen helpen om uit te blinken in de job waar je voor solliciteert. Uiteindelijk wil je een aantal andere sterke punten naar voren hebben gebracht voordat het sollicitatiegesprek is afgelopen.
Als voorbereiding op het beantwoorden van deze vraag kun je een lijst van je sterke punten opstellen zodat je weet wat je wilt gaan zeggen. Hiervoor kun je de vacature nog een keer goed doornemen en vergelijken met je persoonlijke vaardigheden. Vervolgens kies je alleen enkele topvaardigheden die je gaat gebruiken om aan te tonen dat jij de ideale kandidaat bent voor deze baan. Je moet hierbij echter uitermate voorzichtig zijn omdat je anders wellicht je gesprekspartner zou kunnen overweldigen met te veel informatie. Na het noemen van drie of vier sterke punten kun je vertellen dat je een aantal andere vaardigheden hebt die je graag zou willen bespreken wanneer het gesprek dat toelaat.
In eerste instantie moet je dus alleen je vaardigheden aankaarten en slechts kort benadrukken. Daarna kom je juist met bewijzen van manieren waarop je hier je voordeel mee hebt weten te doen. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen dat je ervan houdt om presentaties te geven en dat je dit je geholpen heeft om veel successen op heeft geleverd tijdens verkoopdiners met potentiële klanten. Wanneer het sollicitatiegesprek wat verder is gevorderd, dan kun je meer specifieke en gedetailleerde situaties, interventies en resultaten van je sterke kanten kunnen bespreken.
Vermijd politieke- en andere controversiële antwoorden
Normaal gesproken zou je altijd controversiële onderwerpen, zoals politiek of religie dienen te vermijden tijdens een sollicitatiegesprek. Het is van cruciaal belang om alle verwijzingen naar een onderwerp dat de je ethiek, karakter, productiviteit en arbeidsethos in twijfel kan trekken te vermijden. Je hoeft evenmin persoonlijke informatie over je familie tijdens een sollicitatiegesprek te bespreken. Je potentiële werkgever zal immers niet echt geïnteresseerd zijn in je partner, kinderen of andere strikt persoonlijke informatie, maar in jou als persoon en mogelijk nieuwe werknemer van zijn, of haar, bedrijf. Het si dus zaak dat je van tevoren goed weet welke dingen die je wel, of juist niet, kunt zeggen tijdens een dergelijk belangrijk gesprek.