Vraag tijdens een sollicitatiegesprek: waarom zou ik het risico met je nemen?

Veel werkgevers maken zich zorgen over het genereren van een zeker rendement op hun investering in nieuwe medewerkers. Om die reden zullen ze dan ook vooral op zoek gaan naar mensen waarvan ze verwachten dat deze langere tijd betrokken zullen blijven bij de onderneming. Door juist deze mensen in dienst te nemen, is de kans op een hoger rendement van de investering namelijk het grootst. Op het ogenblik dat je je van loopbaan wilt veranderen, kan een potentiële werkgever bijvoorbeeld aan je vragen “Waarom zou ik een risico nemen met je, je hebt immers al eerder je werkgebied veranderd?”

In je antwoord zul je in dit geval dus duidelijk moeten maken dat je begrijpt waarom de werkgever eventuele problemen voorziet, maar dat je zeker van plan bent om een langere tijd in dienst te blijven als je aan wordt genomen. Dit is zal in het bijzonder van cruciaal belang zijn als je je in CV aan hebt gegeven dat je meerdere banen in een relatief korte periode elkaar op hebt laten volgen. Om je antwoord op een correcte manier te kunnen geven, is het goed om voor het sollicitatiegesprek ruimschoots de tijd te nemen om je voor te bereiden en vooral de risicofactor van de werkgever zo gering mogelijk te laten lijken.

Je vaardigheden binnen deze functie

De beste manier om dit soort vragen te beantwoorden, is door te benadrukken hoe goed deze specifieke baan aansluit bij je persoonlijke belangen. Je kunt je positieve kijk naar voren brengen ten aanzien van elk onderdeel van de functieomschrijving en hierbij vooral de verantwoordelijkheden benadrukken die je het meest interessant lijken. Bovendien kun je een vergelijking maken met banen die je in het verleden hebt gehad waarbij je soortgelijke taken moest vervullen als in deze vacante functie. Door duidelijk te beschrijven hoe het bekleden van deze banen voor je was, kun je vaak ook goed laten zien wat de beschikbare baan voor je zal betekenen en waarom je niet snel op zoek zou gaan naar iets anders.

Door jezelf naar voren te schuiven als een oplossing, en dus niet als een potentieel risico, zal een werkgever veel eerder geneigd zijn om je als een geschikte kandidaat te beschouwen. Overeenkomsten tussen de vaardigheden en kwaliteiten die jij te bieden hebt en die er in de functiebeschrijving worden genoemd, kunnen je dan ook het beste persoonlijke verkooppraatje opleveren waarin je de nadruk legt op de eigenschappen en de kenmerken die je tot een unieke en solide match voor deze functie zullen bombarderen.

Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: “Uit ons gesprek kan ik opmaken dat het lijkt alsof u op zoek bent naar iemand die een frisse wind kan laten waaien, maar die ook de leiding zou kunnen nemen over van uw redactie. Met mijn zeven jaar ervaring op het gebied van het werken in de sector van online- en print publishing, heb ik bedrijven duizenden euro’s bespaard door efficiënter te gaan werken en bijvoorbeeld freelancers in te zetten. In mijn laatste functie wist ik de bottom line te halen, het toezicht te houden op vijftig externe redacteuren en problemen snel op te lossen met behulp van een online publishing platform. Zoals u ziet ben ik dus in staat om geconcentreerd te blijven in stressvolle situaties, bijvoorbeeld op momenten dat we de oplage, enkele maanden op rij, met vijftig procent hebben verhoogd.

Voer van tevoren een gedegen onderzoek uit

Door je nieuwe carrièregebied, ruim voor de aanvang van het sollicitatiegesprek, te onderzoeken, kun je jezelf op het moment suprême optimaal presenteren en een gedetailleerde uitleg geven over de reden waarom je deze verandering door wilt voeren. Voor dit onderzoek kun je gesprekken gaan voeren met mensen die je kent en die werken in de sector waarbinnen je een baan hoopt te vinden. Op die manier kun je zelfs een erg duidelijk beeld krijgen van de functie die zij bekleden. Als het mogelijk is, dan zou je ook een poosje als stagiair of als vrijwilliger kunnen gaan werken bij om potentiële werkgevers zodat je goed geïnformeerd zult zijn over het werkterrein. Tijdens een sollicitatiegesprek kun je vervolgens laten zien dat je precies weet op welke manier je je het beste in kunt zetten voor de nieuwe functie en wat je toe zou kunnen voegen aan het bedrijf.

Als je denkt dat je arbeidsverleden een verhoogd risico met zich mee kan brengen met betrekking tot de mate van je betrokkenheid bij elke baan die je hebt gehad, dan dien je zeker te benadrukken hoe je ervaringen uit het verleden je hebben gevormd tot de werknemer die je vandaag de dag bent en de manieren waarop deze je vertrouwen voor deze nieuwe functie hebben versterkt. Je zou bijvoorbeeld kunnen vertellen dat je in het verleden, bepaalde banen hebt genomen vanwege de allure van een hoger salaris, meer verantwoordelijkheid of de hogere status, maar dat je daarbij niet zorgvuldig hebt nagedacht over de stimulans van het eigenlijke werk. Je kunt verder zeggen dat je geleerd hebt van deze ervaring en dat je nu klaar bent om je volledig in te zetten voor, en je voor een langere tijd te verbinden aan, een nieuwe functie als deze.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.