Over het algemeen zal een groot deel van een sollicitatiegesprek bestaan uit het beantwoorden van allerlei vragen die door je gesprekspartner worden gesteld. Aan het einde van dit belangrijke gesprek is de beurt echter aan jou> Een van de laatste vragen die je gesteld zal worden is namelijk meestal: “zijn er nog vragen die ik voor je kan beantwoorden?” De persoon die de werving van nieuwe werknemers op zich heeft genomen, zal immers verwachten dat je eveneens een aantal vragen hebt die je graag beantwoord wilt hebben. Door op dit moment geen vragen te stellen zou je zelfs als onvoorbereid of ongeïnteresseerd over kunnen komen. Het is om die reden dan ook zaak om ruimschoots de tijd te nemen om een aantal vragen bij de hand te hebben die bijvoorbeeld de personeelsmanager van een antwoord kan voorzien.
Voordelen van het stellen van vragen tijdens een sollicitatiegesprek
Het stellen van vragen kan je niet alleen meer geïnteresseerd over laten komen, maar je ook de mogelijkheid bieden om enkele persoonlijke kwaliteiten, vaardigheden en ervaring nog meer te benadrukken. Het stellen van zeer specifieke vragen kan aan je potentiële werkgever laten zien dat je kennis en interesse hebt om in de betreffende sector aan de slag te gaan, terwijl je gesprekpartner zo eveneens beter kan bepalen of deze vacature wel de juiste functie voor je is.
Maak een lijst van vragen die je wilt stellen tijdens een sollicitatiegesprek
Wanneer je weet dat je een sollicitatiegesprek op je planning hebt staan dan is het verstandig om alvast voortuit te denken door zelf een aantal vragen op papuier te zetten die je tijdens dit belangrijke gesprek wilt stellen. Je wilt namelijk niet alleen proberen om de vacante functie in de wacht te slepen, maar eveneens om de werkgever, het bedrijf en de baan te beoordelen om te zien of deze echt bij je zullen passen. Het stellen van vragen is een uitstekende manier om wat dieper in de bedrijfscultuur, en de specifieke verantwoordelijkheden van de functie, te gaan spitten zodat je gedurende de eerste week, of weken, na je aanstelling niet te maken krijgt met enorme verrassingen.
De beste vragen om te stellen aan je gesprekspartner tijdens een sollicitatiegesprek
Hieronder hebben we een lijst voor je opgesteld met vragen die je tijdens een sollicitatiegesprek voor kunt leggen aan je gesprekspartner. Op die manier zul je vast en zeker een goede indruk achterlaten op het bedrijf en je kwalificaties en interesses nog een keer naar voren schuiven.
- Hoe zou u de verantwoordelijkheden van de functie willen omschrijven?
- Hoe zou u een typische werkdag en -week van deze functie omschrijven?
- Is dit een volledig nieuwe functie binnen uw bedrijf? Zo niet, wat is de vorige werknemer gaan doen?
- Wat is de ondernemingsstijl van leidinggevenden binnen deze onderneming?
- Wie verzorgt de functieomschrijving? Op het moment dat ik de baan aan krijg geboden, is het dan mogelijk dat ik om deze persoon te ontmoeten?
- Hoeveel mensen zijn er werkzaam binnen deze vestiging op deze afdeling?
- Hoeveel zakelijk reizen worden er naar verwachting gemaakt?
- Behoort overplaatsing eveneens tot de mogelijkheden?
- Hoe ziet de typische werkweek van deze functie eruit en worden er regelmatig overuren gedraaid?
- Wat zijn de vooruitzichten ten aanzien van de groei en de ontwikkeling vanuit deze functie?
- Hoe kwamen medewerkers in het verleden binnen in het bedrijf?
- Kunt u voorbeelden geven van carrières die zijn begonnen bij deze baan?
- Wilt u een lijst met referenties hebben?
- Op het moment dat ik de baan aan krijg geboden, wanneer wilt u dan dat ik begin met werken?
- Wat kan ik u verder nog duidelijk maken over mijn kwalificaties?
- Wanneer kan ik een antwoord van u verwachten?
- Zijn er nog andere vragen die u door mij beantwoord wilt hebben?
- Hebt u nog twijfels over mijn kwalificaties?
- Hebt u een vast beleid om nieuwe teamleden te helpen om aansluiting bij de overige werknemers te vinden?
- Wat zijn de grootste uitdagingen van deze functie?
- Wat zijn de meest belangrijke doelen die ik in de eerste negentig dagen bereikt dien te hebben?
- Hoe zou u de kracht van dit bedrijf willen omschrijven?
- Hoe is het bedrijf in de afgelopen paar jaren veranderd?
- Wat zijn de toekomstplannen van het bedrijf ten aanzien van groei en ontwikkeling?
- Wat zijn de grootste voordelen van de functie en het werken voor dit bedrijf?
- Wat is het beste aspect van het werken voor deze onderneming?
- Wat is uw minst favoriete aspect om voor dit bedrijf te werken?
- Wat voor soort achtergrond moet je hebben om als meest geschikt te worden gezien voor deze baan en om succes te kunnen boeken?
Algemene richtlijnen bij het stellen van vragen tijdens een sollicitatiegesprek
Als je de kans krijgt om één of meerdere vragen te stellen aan het einde van een sollicitatiegesprek, dan is het absoluut niet aan te bevelen om je vragen plompverloren op te dreunen. De manier waarop je je vragen stelt, zal namelijk ook een bepaalde indruk van je achterlaten bij de persoon die de sollicitatieprocedure leidt. Om je te helpen bij het, op een correcte manier, stellen van vragen tijdens een sollicitatiegesprek hebben we een aantal algemene richtlijnen voor je op een rijtje gezet. Zodra je deze richtlijnen in acht neemt, dan is de kans op een blunder tijdens dit belangrijke gesprek flink wat kleiner geworden.
- Vermijd zogenaamde “mijn” vragen
“Mijn” vragen stel je bij voorkeur niet aan een potentiële werkgever. Deze vragen hebben bijvoorbeeld betrekking op onderwerpen zoals”
- het salaris dat je wilt gaan verdienen,
- een ziektekostenverzekering,
- het aantal vakantiedagen,
- het aantal werkuren per week,
- andere eventuele voordelen of toezeggingen waar een werknemer recht op kan hebben.
Tijdens een sollicitatiegesprek moet je namelijk aan de werkgever proberen aan te tonen op welke manier het bedrijf kan profiteren, en dus niet jijzelf enig voordeel kunt behalen. Zodra je een baan aan wordt aangeboden, dan is de tijd echter rijp om vragen te gaan stellen over voordelen die het bedrijf voor je in petto kan hebben.
- Één vraag tegelijkertijd stellen
Als je een sollicitatiegesprek voert, dan moet je altijd vermijden om meerdere vragen tegelijkertijd te stellen. Door dat namelijk wel te doen, zul je je gesprekspartner immers alleen maar overweldigen. Elke vraag zal dan ook altijd een specifiek punt aan dienen te halen waarop je een antwoord wilt krijgen. - Vermijd “ja” of “nee” vragen
De meeste vragen met “ja”, “nee” of andere antwoorden die maar uit één woord bestaan, zullen waarschijnlijk beantwoord kunnen worden door zelf op zoek te gaan p[ de website van de onderneming. In plaats daarvan stel je beter vragen die een dialoog tussen jou en de werkgever op gang zal brengen en houden. - Stel vragen over meerdere onderwerpen
Vermijd het stellen van vragen over maar één enkel onderwerp. Op het moment dat je bijvoorbeeld alleen maar vragen stelt over je manager en zijn, of haar, manier van leidinggeven, dan kan je gesprekspartner ervan uitgaan dat je een probleem hebt met het accepteren van gezag of autoriteiten. Bovendien zul je door over een verscheidenheid aan onderwerpen vragen te stellen je nieuwsgierigheid en interesse weten te tonen. Je bent dan tevens beter in staat om alle aspecten van de functie te bevragen. - Niet te persoonlijke vragen stellen
Hoewel het op het eerste gezicht een goed idee kan lijken om een band proberen op te bouwen met je gesprekspartner tijdens een sollicitatiegesprek, stel je bij voorkeur geen persoonlijke vragen. Wanneer je bijvoorbeeld een diploma van een bepaalde opleiding aan de muur van de werkgever ziet hangen, dan kun je zonder schroom vragen of hij of zij daar een opleiding heeft gevolgd. Je dient echter te vermijden dat je al te persoonlijke vragen gaat stellen zoals over de familie, de afkomst en allerlei andere privézaken van de persoon met wie je het sollicitatiegesprek voert.
Vragen die je beter niet kunt stellen tijdens een sollicitatiegesprek
Er zijn een aantal, dat altijd dient te vermijden tijdens een sollicitatiegesprek omdat deze je niet in een positief daglicht zullen plaatsen. Hierbij kun je denken aan vragen zoals:
- Wat doet dit bedrijf precies? (Je dient van tevoren zelf naar een antwoord op deze vraag te zoeken)
- Als ik de functie toegewezen krijg, wanneer kan ik dan vrij te nemen voor een vakantie? (Beter wacht je totdat je daadwerkelijk een jobaanbod krijgt en vraagt dan pas naar verdere toezeggingen of voordelen)
- Kan ik mijn werkrooster veranderen als ik de functie krijg? (Indien het nodig is om erachter te komen of dat een dergelijke aanpassing gedaan kan worden, dan kun je beter wachten tot je de functie aangeboden hebt gekregen. Op dit moment is het niet wenselijk om dit onderwerp ter sprake te brengen)
- Heb ik de functie gekregen? (Je wilt niet ongeduldig overkomen en bovendien zal de werkgever je zeker iets laten weten als de keuze op jou is gevallen).
Vragen die een werkgever niet mag stellen tijdens een sollicitatiegesprek
Net zoals een sollicitant bepaalde vragen beter voor zich houdt, kan ook een werkgever niet zomaar elke vraag stellen aan de kandidaten van een sollicitatieprocedure. Je kunt hierbij onder andere denken aan vragen die te persoonlijk zijn en bijvoorbeeld betrekking hebben op je seksuele geaardheid, je afkomst of je politieke voorkeur. Deze zaken hebben immers niets met het verrichten van je werkzaamheden binnen het bedrijf te maken en kun je dan ook op een correcte manier weigeren te beantwoorden.
Stel tijdens een sollicitatiegesprek vragen die betrekking hebben op een specifieke functie
De vragen die je aan het einde van een sollicitatiegesprek gaat stellen, zullen betrekking dienen te hebben op de functie die je graag wilt invullen of het bedrijf waar je voor wilt gaan werken. Het is dus niet aan te raden om bij elk sollicitatiegesprek dezelfde vragen te stellen. Zo loop je namelijk niet het risico dat je vragen stelt die kant noch wal raken.
Door ruim voor de aanvang van het sollicitatiegesprek, zelfs als dit telefonisch wordt gevoerd, is het verstandig om een lijst met vragen op te stellen die je voor wilt leggen aan de personeelsmanager. Aan de hand van deze lijst kun je bovendien ook al na gaan denken over de manier waarop je op bepaalde vragen gaat reageren als deze tijdens het sollicitatiegesprek aan de orde komen. Ook als het aankomt op het stellen van een aantal eigen vragen tijdens een sollicitatiegesprek is een goede voorbereiding het halve werk en zal je dan ook zeker een stuk zelfverzekerder over laten komen bij je potentiële werkgever.