Het systeem van fiscale regularisaties, waarbij zwart geld gezuiverd wordt na betaling van een boete, wordt in 2023 stopgezet. Dat staat in documenten van de Vivaldi-partijen die de krant De Tijd kon inkijken.
Het systeem is er eentje met een voorgeschiedenis. In 2013 gingen de fiscale regularisaties voor het eerst op de schop, op initiatief van de regering-Di Rupo. Meteen daarna haalde de regering-Michel ze opnieuw boven, maar in een Vivaldi-coalitie kan daarvan geen sprake zijn. De socialisten en de groenen kunnen zich niet vinden in zo’n systeem en hebben bedongen dat het systeem opnieuw verdwijnt.
Wie zijn zwart geld liet regulariseren, moet naast belastingen ook een heffing betalen. Ieder jaar komt er een procentje bij dat boetetarief. Vorig jaar werd in totaal 400 miljoen euro aan zwart geld aangegeven, dit jaar stond de teller eind juli op 130 miljoen euro. De liberalen, die voorstander zijn van het systeem, verwachten dat mensen met zwart geld nu aangemoedigd zullen worden om hun zwart geld nog snel te witten.
Belastingparadijzen
Toch zou er nog potentieel zijn om het systeem in voege te houden. In juni verklaarde Steven Vanden Berghe, de voorzitter van de rulingdienst van de federale overheidsdienst Financiën, dat er niet alleen hoge bedragen in belastingparadijzen geparkeerd staan, maar ook nog ‘voor miljarden euro’s zwart geld op Belgische bankrekeningen’ staat.
Eerder besliste de Vlaamse regering al dat een gelijkaardig systeem aan het einde van het jaar verdwijnt. Sinds 2017 kunnen Vlamingen, die erf- en registratierechten ontdoken hebben, een boete betalen om in het reine te komen met de fiscus. Begin maart stond de teller op 12,5 miljoen euro, en de verwachting is dat het bedrag oploopt tot 23 miljoen euro.