Noorwegen gaat 1,6 miljard euro investeren in het opvangen en opslaan van CO2

Noorwegen heeft maandag aangekondigd dat het 16,8 miljard kroon (1,6 miljard euro) gaat pompen in de zogeheten CCS-technologie. Het project Longship, zou de eerste grote toepassing zijn van een techniek waarvan beleidsmakers overtuigd zijn dat het gaat helpen om de klimaatdoelstellingen te behalen.

Overheden en industrieën wereldwijd likkebaarden al jaren bij het vooruitzicht om met behulp van CCS (Carbon Capture and Storage) het CO2-gehalte in de atmosfeer te verminderen. De complexiteit van het proces, en de astronomische kost ervan zorgden ervoor dat commerciële CCS-projecten tot nog toe als weinig rendabel beschouwd werden.

‘De grootste klimaatactie in de Noorse industrie’

Het project Longship, genoemd naar de snelle en wendbare Vikingboten, kan misschien het tij keren. ‘Het is het grootste klimaatvriendelijk project dat ooit werd gerealiseerd in de Noorse industrie’, zei de minister van Energie Tina Bru bij de aankondiging op maandag.

Noorwegen gaat infrastructuur voor de opslag van CO2 financieren. Die komt in een cementfabriek die uitgebaat wordt door het Duitse bedrijf Heidelberg Cement. De Noorse overheid voorziet ook geld voor een gelijkaardige opstelling in een afvalverbrandingsoven in Oslo. De voorwaarde is wel dat die bedrijven ook andere geldschieters vinden.

Daarnaast doelt het Scandinavische land ook een belang in Northern Lights, een joint venture tussen de Europese oliereuzen Equinor, Shell en Total. Het doel van dat samenwerkingsverband is om CO2 in vloeibare vorm omzetten en transporteren naar een opslagplaats onder water, meebepaald een geologische formatie in de Noordzee.

‘Andere landen ook inzetten op CCS-technologie’

‘Wil Longship een succesvol klimaatproject voor de toekomst zijn, dan moeten ook andere landen deze technologie gaan gebruiken’, legde de Noorse premier Erna Solberg uit bij de persvoorstelling. ‘Daarom ons onze bijdrage voorwaardelijk aan financiële injecties van derden.’

De Noorse leider benadrukte dat haar regering hiermee een belangrijke stap zet in de transitie naar een klimaatvriendelijke economie. Het project zal volgens haar bijdragen aan het verminderen van de industriële uitstoot en aan de ontwikkeling van nieuwe technologieën. Bovendien zal het jobs creëren.

Noorwegen heeft zich geëngageerd om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 50 tot 55 procent te verminderen.

Longship moet nog door het parlement geraken, dus het is mogelijk dat het project in zijn huidige vorm nog gewijzigd wordt.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.