Op Twitter kwam het gisteren tot een relletje tussen de Brusselse PS-burgemeeser Philippe Close en MR-kopstuk Georges-Louis Bouchez. Inzet: de betoging in Brussel, die 10.000 man verzamelde ondanks social distancing maatregelen, en de relletjes in de staart van de stoet.
- Een aantal betogingen tegen racisme en politiegeweld zorgen voor grote politieke beroering, zeker in Franstalig België. In Antwerpen en Gent waren dergelijke manifestaties, die in strijd zijn met de coronarichtlijnen (maximum bubbels van tien mensen), verboden door de burgemeesters, respectievelijk Bart De Wever (N-VA) en Mathias De Clercq (Open Vld). Dat leidde tot wat arrestaties in Antwerpen, maar geen ernstige incidenten.
- In Gent vergisten de manifestanten zich overigens van koning: in het Zuidpark stonden ze bij het standbeeld van Albert I, Leopold II (die een donker koloniaal verleden meedraagt) staat iets verderop in het park.
- Maar in Brussel verbood Philippe Close (PS) de betoging niet, ondanks het feit dat dit land uit een heftige medische crisis komt, en 11 miljoen mensen zich aan coronamaatregelen moesten houden.
- Dat leidde tot rellen achteraf, in de Matonge-wijk, waarbij ook geweld tegen de politie werd gebruikt: manifestanten smeten onder meer stenen naar de politie. Daarbij waren er 240 aanhoudingen nodig, een paar ook gerechtelijk.
- Maar de echte politieke discussie gaat over de toelating van Close om te demonstreren. Want dat maakte dat er een massa volk bijeenstond, op het Poelaertplein aan het Justitiepaleis in Brussel, waarbij het bij momenten onmogelijk was om de social distancing-regels na te leven.
- Overigens leidde een soortgelijke demonstratie op de Dam in Amsterdam tot net dezelfde rel tussen de burgemeester daar, Famke Halsema, en de nationale politiek: om maar te zeggen, het stond in de sterren geschreven.
- Close kreeg de wind van voren van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, die zeer fel uithaalde naar deze ‘onverantwoordelijke actie van de burgemeester‘. Hij was heel de dag actief op Twitter, om uit te halen. Maar ook premier Sophie Wilmès reageerde zelf: ze betreurde het ‘dat er geen alternatief werd gevonden om dit protest te laten doorgaan’.
- Close haalt vanmorgen op de Franstalige radio hard uit: ‘Je moet als burgemeester de balans geven tussen de vrijheid van meningsuiting en de volksgezondheid. We kunnen niet doof zijn voor de woede van deze mensen. Als we deze mondiale beweging niet erkennen … Tja, we zijn de Europese hoofdstad van 500 miljoen Europeanen, dan mogen we niet doof blijven.’
- Maar meer specifiek kregen zowel Bouchez als Wilmès een sneer: ‘Het is misschien het thema van het evenement waar sommige leden van de MR moeite mee hebben?’, zo haalde hij uit. En tegen de eerste minister rechtstreeks: ‘Ze had mijn telefoonnummer en ze kon me sinds donderdag bellen. Ik merk vooral op dat er één partij is die zich voedt met telkens de controverse van de dag.’
- En hop, meteen diende Bouchez de Brusselse burgemeester van antwoord, op Twitter: ‘De houding van Philippe Close is onaanvaardbaar. De MR mobiliseert zich elke dag in de strijd tegen het racisme, ook gisteren. Wij deden dat met respect voor de gezondheidsregels. Ik eis van hem waardigheid en excuses voor zijn onaanvaardbare insinuaties.‘