Er kwamen in mei 2,5 miljoen nieuwe jobs bij in de VS. Dat is de grootste stijging ooit volgens de zakenwebsite CNBC. Maar de Amerikaanse jobmarkt is er nog lang niet. De voorbije twee maanden gingen er namelijk 22 miljoen jobs verloren.
De Amerikaanse jobmarkt noteerde een verrassing van formaat. Alle economen hadden erop gegokt dat de werkloosheid zou stijgen tot 20 procent, maar ze ging omlaag. Er kwamen 2,5 miljoen nieuwe jobs bij en de werkloosheid daalde van 14,7 naar 13,3 procent. De laatste keer dat er meer dan 1 miljoen nieuwe jobs bijkwamen, was in september 1983.
President Donald Trump kan zijn geluk niet op en trok meteen naar Twitter om het goede nieuws te melden. Hij geeft rond deze tijd een persconferentie over het rapport.
Maar bij de euforie moeten ook wel wat kanttekeningen gezet worden. In de voorbije twee maanden kende de Amerikaanse jobmarkt zijn grootste crash in zo’n korte tijd ooit. Er gingen in maart en april 22 miljoen jobs verloren. Er is dus nu een lichte verbetering, maar de werkzaamheid staat nog lang niet op het niveau van voor de coronacrisis.
Bovendien blijkt uit de voetnoten bij het banenrapport dat heel wat mensen staan genoteerd als ’tewerkgesteld, maar niet aanwezig op het werk’. Dat duidt erop dat die mensen tenminste op tijdelijke werkloosheid stonden of om andere redenen even niet konden werken. Mochten die mee opgenomen zijn in de statistieken, zou de werkloosheidsgraad gestegen zijn naar 16 procent.