Corona maakt kruis over grote buitenlandse investeringen. ‘Meer samenwerking tussen regio’s nodig om multinationals te lokken’

Door de coronacrisis zijn veel investeringsplannen van grote multinationals grotendeels in de prullenmand – of op zijn minst in het vriesvak – beland. Het consultantbureau EY pleit ervoor dat Vlaanderen, Brussel en Wallonië meer aan een zeel trekken om België op de radar van buitenlandse investeerders te houden.

Consultantbureau EY presenteerde donderdag zijn jaarlijkse investeringsbarometer, die nagaat hoe aantrekkelijk België is voor buitenlandse investeerders. Het is onderdeel van een bredere Europese studie. De balans voor 2019 is overwegend positief:

  • België trok vorig jaar 267 buitenlandse investeringsprojecten aan, goed voor de creatie van 5.401 jobs
  • Daarmee staat ons land net als een jaar eerder op een meer dan behoorlijke plaats 5 in Europa, voor Nederland. Frankrijk staat op plaats 1.

Toch is er reden tot bezorgdheid. Uit EY’s enquête bij grote bedrijven eerder deze maand blijkt dat 89 procent van de geplande investeringen in Europa teruggeschroefd worden. In ongeveer een kwart van de gevallen gaat het om lang uitstel of definitieve schrapping. Het betekent dat de concurrentieslag onder Europese landen nog heviger zal worden om die investeringen en de bijhorende jobs binnen te halen.

Coöperatief model

Bovendien blijkt uit de enquêtes door EY dat de aantrekkingskracht van België voor buitenlandse investeringen al voor de coronacrisis tanende was. De hoge loonkosten, het instabiele politieke en administratieve klimaat en de volgens de bedrijven te hoge belastingen worden als de drie belangrijkste handicaps gezien. ‘Meer dan ooit zullen de verschillende regeringen in ons land krachtige maatregelen moeten nemen om bedrijven te ondersteunen, indien ze buitenlandse investeerders willen blijven aantrekken.’

Volgens het consultantbureau is het tijd voor een meer coöperatief model in het Belgische bestel. ‘Een grotere samenwerking tussen de regio’s in België zou het profiel van het land ontwikkelen op het wereldpodium. De drie gewesten samenbrengen zou de reputatie van België een boost geven. Dat belet niet dat elke regio haar eigen sterkte in de verf kan zetten’, zegt EY.

Nog enkele conclusies uit de barometer voor 2019:

  • Vlaanderen blijft de meeste aantrekkelijke regio om te investeren (127 projecten), maar Wallonië (64) en Brussel (76) zijn wel aan een inhaalweging bezig.
  • Amerikaanse bedrijven blijven de belangrijkste investeerder in ons land, met in totaal 45 projecten, gevolgd door Frankrijk. Vorig jaar was er vooral een sterke groei van Britse investeerders.
  • Positief is het feit dat 197 van de 267 investeringen volledig nieuwe projecten zijn, een record. De rest zijn uitbreidingsinvesteringen.
  • De sectoren met de meeste investeringsprojecten zijn de verkoop- en marketingsector (105), gevolgd door de industrie (60) en de logistiek (51). Samen vertegenwoordigen ze dus meer dan 80 procent van alle buitenlandse investeringen.




Meer