Obers met een mondmasker: zo wil de Vlaamse horeca heropstarten

In De Ochtend op Radio 1 en de krant Het Laatste Nieuws liet Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen donderdag zijn licht schijnen over de heropstart van de horeca. ‘De horeca zoals we die kennen, zal niet terugkeren voor er een vaccin is’, zegt hij.

Matthias De Caluwe – Isopix

Tijdens de persconferentie na de Nationale Veiligheidsraad zei premier Sophie Wilmès (MR) dat bepaalde contactberoepen weer klanten mogen ontvangen en de markten kunnen doorgaan. Maar over cafés, hotels en restaurants werd met geen woord gerept. ‘Ten vroegste op 8 juni’ luidde het op de veelbesproken persconferentie van eind april, maar sindsdien niets meer. ‘Geef de horeca een duidelijk perspectief en gelijke regels’, betoogt de topman van Horeca Vlaanderen.

De sectororganisatie werkt momenteel aan een exitplan met concrete richtlijnen voor elke specifieke zaak. Dit zijn enkele maatregelen die alvast op dat lijstje staan:

  • Bediening met mondmaskers en ontsmettende handgel
  • Contactloze betaalmogelijkheden aanmoedigen of verplichten
  • Zittend consumeren, waarbij u de tafel alleen mag verlaten om bijvoorbeeld naar het toilet te gaan. ‘Niet ideaal, maar beter dan nu, met gesloten deuren’, zegt De Caluwe.
  • Maximaal aantal klanten? ‘Die keuzevrijheid moeten we bij de ondernemer laten, binnen wat kan voor de volksgezondheid.’
  • Verplichte reservatie? ‘Dat kan perfect voor restaurants, maar ligt moeilijker voor koffiebars. Waar het kan, doe dat, maar we moeten rekenen op de burgerzin van de klanten’, stelt de topman.

Daarnaast overlegt Horeca Vlaanderen over een specifiek pakket aan steunmaatregelen. De Caluwe verwijst daarvoor naar de mogelijke staatssteun voor Brussels Airlines. ‘Als een luchtvaartmaatschappij 290 miljoen euro vraagt voor een beperkt aantal werknemers, lijkt het mij logisch dat een sector met 140.000 arbeidsplaatsen en 60.000 ondernemers ook de nodige bezorgdheid kan losweken.’ Dit ligt onder meer op tafel:

  • Een btw-verlaging voor niet-alcoholische dranken van 21 procent naar 6 procent. ‘Dat zou meer marge creëren om het verlies qua omzet te compenseren’, zegt hij.
  • Een verlenging van de periode om gebruik te maken van het systeem van tijdelijke werkloosheid. ‘We vragen ook om de uitgestelde RSZ-bijdragen kwijt te schelden voor bedrijven die jobs in stand houden.’
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.