Complotdenkende journalist op persconferentie Wilmès: ‘Volgt men bevolking via 5G-netwerk?’

Een opmerkelijk tafereel tijdens de persconferentie na de Nationale Veiligheidsraad woensdagavond. Een Franstalige journalist kwam er allerlei complottheorieën uit de doeken doen. Premier Sophie Wilmès reageerde kordaat op de aantijgingen.

De journalist is kwestie was Alexandre Penasse van de Franstalige nieuwssite Kairos. Dat medium omschrijft zichzelf als een ‘antiproductivistische krant, voor een fatsoenlijke samenleving’. Toen hij als eerste aan het woord kwam, somde hij onder meer de werkzaamheden van minister De Backer bij een multinational op. Premier Wilmès – zichtbaar verrast – riposteerde meteen met de boodschap dat ‘er geen tijd was om de volledige cv’s van verschillende personen te overlopen’.

Penasse vervolgde zijn vraag en wierp nog enkele vermeende banden tussen overheidsexperts en de farmaceutische industrie voor de voeten van Wilmès. ‘Welke legitieme basis hebben deze beslissingen, als er zoveel mensen gelinkt zijn met internationale bedrijven’, vroeg hij zich af. Hij veronderstelde ook dat de hele bevolking getraceerd wordt via het supersnelle 5G-netwerk. Nochtans is dat netwerk van telecomoperator Proximus slechts in bepaalde gemeenten actief.

Verkiezingen

De premier was niet gediend met de samenzweerderige praat van de journalist, maar reageerde toch. ‘Mensen zijn vrij om van carrière te veranderen of te werken voor wie ze willen’, zei ze. ‘De groep van experts, waarover u spreekt, wijden zich aan het maatschappelijk belang. Ze werken dag en nacht om ons adviezen te leveren. Maar uiteindelijk neemt de politiek beslissingen’, stelt Wilmès. Nadien legde ze hem nog het principe van verkiezingen en vertrouwensstemmingen in het parlement uit.

Het is onduidelijk hoe de journalist erin geslaagd is om de persconferentie bij te wonen. ‘Aangezien we de toegang tot de perszaal moesten beperken om zo goed mogelijk te voldoen aan de instructies die tijdens deze pandemie van kracht zijn, konden wij niet alle journalisten / redacties toegang verschaffen’, staat er in de e-mail van het kabinet-Wilmès. Bovendien vraagt het kabinet meestal welke journalist van elk medium aanwezig zal zijn.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.