Ruim 27 Chinese fabrieken die als onderaannemer werken voor 83 verschillende internationale merken zetten in hun productie onder dwang Oeigoeren en andere moslims in. Dat meldt de Australische denktank ASPI (Australian Strategic Policy Institute).
De arbeiders staan onder bewaking, hun bewegingsvrijheid wordt belemmerd en het is hen verboden hun religie te belijden. Het gaat vaak om wereldvermaarde merken, want in het rapport ‘Uyghurs for Sale‘ is sprake van o.a. Apple, Adidas, BMW, Dell, Gap, H&M, Huawei, Puma, Nike, Samsung, Sony, Volkswagen en Zara. In de fabrieken werken in totaal zo’n tachtigduizend Oeigoeren, schrijft ASPI.
Prikkeldraad, wachttorens en politiepatrouilles…
In het rapport staat te lezen dat ‘een fabriek in Oost-China, waar sportschoenen voor Nike worden gemaakt, is uitgerust met prikkeldraad en wachttorens, die worden bemand door politiepatrouilles’. Arbeiders die er aan de slag zijn worden na de werkuren verplicht lessen Chinees te volgen. Ze worden er ook geïndoctrineerd met de Chinese ideologie.
Volgens de onderzoekers is de dwangarbeid een vervolg op het Chinese beleid tegenover de Oeigoeren. Een groot deel van deze islamitische bevolking zit ondertussen vast in kampen. De VN schatten hun aantal op meer dan een miljoen.
‘Een zoveelste staaltje van Amerikaanse anti-Chinese krachten’
Beijing noemt de bevindingen ‘weinig meer dan een zoveelste staaltje van Amerikaanse anti-Chinese krachten’ en vertelt een gans ander verhaal. China zou deze mensen behoeden voor de invloed van terroristische organisaties. Ook wil men de Oeigoeren in ‘trainingscentra’ nieuwe vaardigheden aanleren. Dat zou hun kansen op de Chinese arbeidsmarkt vergroten.
De in het rapport vermelde bedrijven leveren voorlopig weinig commentaar. Adidas meldt alvast geen direct contact te hebben met de vermelde toeleveranciers. Het bedrijf laat opmerken dat zich vaak complexe ketens verbergen achter de producten die in China worden vervaardigd. Apple en Volkswagen zeggen met geen van de vermelde bedrijven zaken te doen. Het kledingmerk Abercrombie & Fitch, roept zijn toeleveranciers wel op om de banden met de fabrieken in het rapport te verbreken.