Key takeaways
- De wereldwijde wijnproductie is in 2025 licht gestegen tot 232 miljoen hectoliter.
- Extreme weersomstandigheden hadden een negatieve invloed op de druivenoogsten in de belangrijkste wijnproducerende regio’s.
- Een beperkte groei van de wereldwijnproductie zou de voorraden moeten stabiliseren en bijdragen aan een evenwichtigere markt.
Volgens voorlopige gegevens van de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV) is de wereldwijde wijnproductie in 2025 licht gestegen tot 232 miljoen hectoliter, meldt Reuters. Dit is een stijging van 3 procent ten opzichte van 2024, maar ligt nog steeds 7 procent onder de gemiddelde productie van de afgelopen vijf jaar.
Extreme weersomstandigheden
De OIV schrijft de gematigde groei voornamelijk toe aan de extreme weersomstandigheden die de wijngaarden de afgelopen drie opeenvolgende jaren hebben getroffen. Regio’s hebben te maken gehad met een reeks moeilijke omstandigheden, waaronder hittegolven, droogte, zware regenval en onverwachte vorst. Die constante volatiliteit heeft een aanzienlijke impact gehad op de druivenoogsten.
Regionale productieveranderingen
Europa heeft enkele opmerkelijke veranderingen in de productie gezien. Frankrijk boekte zijn kleinste oogst sinds 1957, terwijl de productie van Spanje het laagste niveau in 30 jaar bereikte. Italië is de grootste producent ter wereld geworden, met een stijging van 8 procent. De Verenigde Staten, momenteel de op drie na grootste wijnproducent ter wereld, zal naar verwachting 21,7 miljoen hectoliter produceren. Dat is een stijging van 3 procent ten opzichte van het voorgaande jaar, maar ruim onder de historische pieken en 9 procent onder het vijfjarig gemiddelde.
De productie op het zuidelijk halfrond herstelde zich met 7 procent na drie opeenvolgende jaren van daling. Zuid-Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en Brazilië leidden het herstel en compenseerden de daling in Chili. De totale productie op het zuidelijk halfrond bleef echter 5 procent onder het gemiddelde.
Invloed op marktevenwicht
Volgens John Barker, directeur-generaal van de OIV, zou de beperkte groei in de wereldwijde wijnproductie moeten helpen om de voorraden te stabiliseren, gezien de trage vraag op gevestigde markten, de dalende consumptie in China en de aanhoudende onzekerheden in de wereldhandel.
Hoewel de productiedaling problemen kan opleveren voor producenten en regio’s, draagt die uiteindelijk bij aan een evenwichtigere markt door de productie in lijn te brengen met de consumptieniveaus, wat de sector als geheel ten goede komt. De OIV is van plan om zijn schattingen later dit jaar te verfijnen. (jv)
Volg Business AM ook op Google Nieuws
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

