Het videoplatform YouTube, dochter van het internetbedrijf, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar meer dan honderdduizend video’s en meer dan zeventienduizend kanalen verwijderd wegens inbreuken tegen zijn regels met betrekking tot haatzaaierij. Dat is vijf keer meer dan tijdens het kwartaal voordien. Dat heeft YouTube in een blogpost gemeld. Het platform haalde tevens 500 miljoen commentaren op haatzaaierij-content online.
Ondanks die inspanningen krijgt het platform kritiek omdat het terzake weinig doet en onvoldoende transparantie biedt. Dat zegt Kaya Yurieff, technologie-specialist bij CNN Business.
Blanke suprematie
“YouTube schreef de toename toe aan zijn recente inspanningen om de proliferatie van haatzaaierij tegen te gaan,” zegt Yurieff. “In juni heeft het bedrijf zijn beleid terzake bijgewerkt. Toen introduceerde de onderneming een verbod op inhoud die blanke suprematie promoot en de verwijdering van video’s die bewezen wreedheden ontkennen. Dat kan zowel gaan over de ontkenning van de Holocaust of de schietpartij op de Amerikaanse school Sandy Hook zeven jaar geleden.”
“YouTube zou ook aanstootgevende content hebben kunnen verwijderen vooraleer de inhoud op grote schaal kon worden bekeken. Die inspanningen zouden hebben geresulteerd in een afname van 80 procent van de content die het bedrijf later wegens inbreuken tegen zijn regels zou moeten verwijderen.”
“Maar ondanks het nieuwe beleid heeft het platform geen actie ondernomen op kanalen van prominente producenten van haatzaaierij. Onder meer boodschappen van de blanke supremacist Richard Spencer of David Duke, voormalig leider van de Ku Klux Klan, zijn nog altijd terug te vinden.”
“Een rapport van de Anti-Defamation League toonde minstens negenentwintig YouTube-kanalen die antisemitische en blanke suprematie propageerden,” aldus Yurieff. “Een aantal van de geciteerde kanalen is inmiddels wel verwijderd, maar veel andere content is nog steeds bereikbaar.”
“YouTube blijkt in zijn beleid ook vaak wispelturig. Sommige content rond blanke suprematie die in eerste instantie was verwijderd, bleek later opnieuw online te staan. YouTube zegt zich te realiseren dat vele consumenten zich storen aan de standpunten die op deze kanalen tot uitdrukking komen. Het bedrijf bevestigde dat het betrokken materiaal na een nieuwe beoordeling opnieuw online was geplaatst.”
“YouTube gaf geen duidelijke uitleg over dit besluitvormingsproces,” benadrukt Yurieff. “Anderzijds betoogde het bedrijf over het algemeen kanalen te verwijderen die volledig tegen het beleid van het platform ingaan. Datzelfde zou ook gelden voor herhaalde overtreders.”
Open platform
YouTube stelde verder ook nog zijn systeem machine learning stelselmatig te verfijnen. “Meer dan 87 procent van de negen miljoen video’s die het platform tijdens het tweede kwartaal verwijderde, was in eerste instantie door zijn geautomatiseerde systemen gesignaleerd.”
Video’s kunnen om verschillende redenen worden verwijderd. Naast haatzaaierij wordt daarbij ook gewag gemaakt van problemen rond auteursrechten, geweld, naaktheid en spam.
Susan Wojcicki, chief executive van YouTube, benadrukte onlangs nog opnieuw dat het bedrijf zich als een open platform wil profileren. “Een toewijding aan openheid is niet eenvoudig,” zegt Wojcicki. “Dit betekent soms dat inhoud buiten de reguliere stromingen – met een controversiële en soms zelfs aanstootgevende boodschap – op het platform actief blijft.”
“Ik ben er echter van overtuigd dat de blootstelling aan een breed scala aan perspectieven uiteindelijk tot een sterkere en beter geïnformeerde samenleving zal leiden, ook wanneer men het met een aantal van de opvattingen niet eens is.”