De Spaanse textielgroep Inditex heeft tijdens de eerste 9 maanden van dit jaar een omzetstijging van 10% gerealiseerd voor een totaal van 17,9 miljard euro. De winst komt uit op 2,3 miljard, 6% meer dan een jaar geleden.
Inditex is de groep achter kledingketens als Zara, Massimo Dutti en Bershka, De online revolutie die al tientallen retailers op de knieën dwong, heeft op Zara klaarblijkelijk geen enkele impact.
Inditex baat nu in totaal al 7.504 winkels uit en is aanwezig in 94 verschillende landen. Ook in Wit-Rusland werden recent de eerste winkels geopend. Elke dag wordt wel ergens ter wereld een nieuwe winkel van een van de vele merken van Inditex geopend.
Volgens Pablo Isla, de voorzitter van Inditex, plukt de groep de vruchten van een steeds meer geïntegreerd verkoopsplatform. Daarbij worden goederen die online worden besteld nu in 6 steden nog de dag zelf geleverd. Dat is het geval in Madrid, Londen, Parijs, Istanboel, Taipei en Shanghai. In Spanje, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Polen, China en Zuid-Korea worden online bestellingen ’s anderendaags geleverd.
Zara introduceerde als eerste het begrip ‘ fast fashion’. Dankzij zijn capaciteit om zich aan de eisen van zijn klanten aan te passen in ‘real time’. Sommige items hebben exact 14 dagen nodig om van de tekentafel in een van de Zara-winkels waar ook ter wereld te belanden. Elke winkel wordt wekelijks van twee leveringen voorzien.
Wat is het geheim van Zara?
Die vraag werd nog niet zo lang geleden in de Wall Street Journal door Isla beantwoord:
“Eerst moet je begrijpen wat de klant wil. Dan moet je dat idee integreren in je productie- en logistieke proces, opdat je het snel tot bij diezelfde klant kan krijgen. Daarom bleef de productie altijd in Spanje en in nabijgelegen landen. Creatieve beslissingen worden ad hoc en in minder dan 24 uur genomen, eerder dan tijdens formele vergaderingen.”
Een doorsnee retailzaak in een grote winkelstraat verwelkomt eenzelfde klant gemiddeld drie tot vier keer per jaar terug. Omdat Zara supersnel inspeelt op nieuwe trends en in amper twee weken een nieuwe collectie kan introduceren, heeft de keten dat gemiddelde kunnen opvoeren tot een astronomische”¦ 17 keer per jaar.
Sleutel in deze Zara-sales approach is het winkelpersoneel dat voortdurend wordt geacht feedback te geven over de nieuw geïntroduceerde kledinglijnen. Door daarop in te spelen verwijdert de keten snel wat niet verkoopt om nieuwe lijnen te introduceren.
Wie bij Zara shopt kan zich niet veroorloven om twee weken te wachten alvorens te beslissen. Weg is weg en komt niet meer terug.