China zal voorraden varkensvlees uit zijn centrale reserves op de markt brengen. Dat moet een antwoord bieden op de vleestekorten en de prijsstijgingen die het gevolg zijn van een uitbraak van de varkenspest. In totaal zullen de Chinese autoriteiten tienduizend ton bevroren varkensvlees uit hun strategische reserves veilen. China is de grootste producent en consument van varkensvlees van de wereld. Het land ervaart echt grote moeite om de verspreiding van de ziekte te beheersen.
Om het dodelijke varkensvirus te bekampen heeft de Chinese regering meer dan één miljoen varkens laten slachten. De ziekte is voor mensen ongevaarlijk.
Epidemie
Varkenspest is bijzonder besmettelijk. De epidemie heeft de varkenshouderij, in China een cruciale economische sector, zwaar getroffen. Op de markt zijn de prijzen van varkensvlees voor de consument bijzonder sterk gestegen. In augustus moest Chinese consumenten voor het vlees 45,7 procent meer betalen dan tijdens dezelfde maand vorig jaar.
In een poging om de prijzen te stabiliseren, heeft de Chinese regering nu beslist om bevroren varkensvlees – geïmporteerd uit landen zoals Denemarken, Frankrijk, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië – te veilen. Kandidaat-kopers mogen op maximaal 300 ton een bod doen.
Varkensvlees wordt veel gebruikt op Chinese festivals. Er wordt bovendien een extra grote vraag verwacht. Er zijn immers eind september een week lang feesten voorzien voor de viering van de zeventigste verjaardag van de Chinese volksrepubliek.
Julian Evans-Pritchard, econoom bij Capital Economics, voorspelt echter dat de veiling de industrie weinig verlichting zal bieden. “Een voorraad van tienduizend ton zal niet voldoende zijn om het probleem onder controle te krijgen,” benadrukt Evans-Pritchard.
Gezinsbudget
China creëerde zijn strategische reserve aan varkensvlees twaalf jaar geleden. De omvang van de voorraad is echter niet bekend. Volgens Capital Economics zou de reserve maximaal vier dagen de consumptie van de Chinese bevolking kunnen dekken.
Varkensvlees is in China een van de belangrijkste voedselbronnen. Meer dan 60 procent van de totale Chinese vleesconsumptie bestaat uit varkensvlees. De industrie produceerde vorig jaar bijna 54 miljoen ton varkensvlees. In april schatte de Rabobank dat de Chinese productie door de varkenspest dit jaar met 35 procent zou kunnen dalen.
De hogere prijzen voor het varkensvlees wegen zwaar op het budget van de Chinese gezinnen. De problemen vormen een nieuwe uitdaging voor de Chinese economie, die al moet afrekenen met een vertraging en een handelsoorlog met de Verenigde Staten.