De regering Trump kondigde deze week aan dat al wie na 4 november 2018 nog Iraanse olie aankoopt, aan economische sancties zal worden onderworpen. Er zou voor geen enkel land een uitzondering worden gemaakt.
Op die datum zal het dag op dag 39 jaar geleden zijn dat boze Iraniërs de Amerikaanse ambassade in Teheran bestormden en er 60 mensen gijzelden. Die gijzeling zou 444 dagen duren. Of het om toeval gaat is niet duidelijk, maar zelfs dan is het detail te mooi om het te laten liggen.
De aankondiging heeft de olieprijzen naar hun hoogste niveau in 4 jaar gekatapulteerd. Ruwe olie kost vrijdag net geen 74 dollar per vat, een niveau dat sinds 2014 niet meer is gehaald. Analisten van de Bank of America Merrill Lynch voorspellen dat die prijs binnen een jaar zelfs rond de 90 dollar zal noteren.
De regering Trump spreekt zoals gewoonlijk stoere taal, maar toch zal het niet evident zijn om het dreigement hard te maken, want daarvoor bestaan te veel onzekerheden:
- Hoeveel vaten Iraanse olie kunnen zo daadwerkelijk van de markt worden gehaald? Schattingen gaan van zo goed als geen tot 1 miljoen vaten per dag. (Iran pompt dagelijks 2,45 miljoen vaten op.)
- Hoeveel vaten extra kunnen de OPEC en Rusland oppompen zonder prijsstijgingen te ontketenen die binnenlandse politieke gevolgen kunnen hebben in de VS?
In dat verband vat een tweet van Reuters-analist John Kemp de situatie best samen:
“Het Witte Huis kan de Iraanse export van ruwe olie tot nul herleiden, of het kan gematigde prijzen hebben, maar het kan niet beide hebben. Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit hebben naar alle waarschijnlijkheid onvoldoende capaciteit om naast het verlies van Venezuela en andere ook dat van de Iraanse productie op te vangen. Het Witte Huis moet dus kiezen.”
Het gerenommeerde S&P Global Platts’ report zit alvast op eenzelfde lijn: “De VS staan voor een ‘uitzonderlijk moeilijke’ taak als ze de Iraanse olie-export volledig willen afsluiten, vooral wanneer de Amerikaanse regering op dit moment operationeel nog niet verder staat dan die boodschap over te maken aan de kopers van Iraanse olie,” aldus Elizabeth Rosenberg, die het energieprogramma van het Center for a New American Security leidt.”