In tegenstelling tot wat algemeen wordt verondersteld, blijken ouderen meer risicovolle beslissingen te nemen dan jonge volwassenen. Dat zegt een onderzoek van wetenschappers aan het Max Planck Institute for Human Development in Berlijn.
Het fenomeen moet volgens de onderzoekers vooral worden gekoppeld aan het feit dat ouderen in het algemeen meer van positieve gevoelens blijk geven, waarbij ze ook geneigd zouden zijn zich tegenover risico’s optimistischer op te stellen. Bovendien zouden ouderen door het vooruitzicht op een potentieel verlies minder worden afgeschrikt dan jongere volwassenen. “Eerder onderzoek heeft al uitgewezen dat ouderen zich vaak het best in hun vel voelen en zich dan ook positief opstellen,” benadrukt onderzoekersleider Thorsten Pachur, professor psychologie aan het Max Planck Institute. “De oudere respondenten toonden dan ook meer positieve en minder negatieve emoties dan hun jongere collega’s.”
Verlies
“In een dergelijk optimistische stelling is men echter ook sneller geneigd om bij beslissingen een positieve uitkomst te verwachten. Daaruit volgt ook een bereidheid om grotere risico’s te nemen. Bovendien wordt evenveel waarde gehecht aan potentiële winst en dreigend verlies, terwijl jongeren vooral zijn toegespitst op het vermijden van verlies.” “Tegelijkertijd moest worden vastgesteld dat de ouderen vaak ook minder goede beslissingen nemen dan jongeren,” betogen de onderzoekers. “De oudere deelnemers aan het onderzoek bleken bij de selectie van financiële beslissingen minder geneigd een keuze te maken voor de optie die objectief de beste resultaten zou bieden.” “Dat moet wellicht worden toegeschreven aan het feit dat ouderen minder goed in staat zijn om informatie en problemen snel te verwerken en op te lossen.” De resultaten tonen volgens de wetenschappers echter ook dat bij keuzes zowel emotie als ratio een functie hebben. Emoties zullen volgens hen het risiconiveau bepalen, terwijl de ratio helpt objectief de beste keuze te maken. (mah)