Noord-Korea blijft zijn kernarsenaal onverminderd uitbreiden. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de universiteit van Stanford in de Verenigde Staten. Volgens de onderzoekers beschikte Noord-Korea bij de start van de onderhandelingen over 20 tot 60 kernwapens. Vermoed wordt dat het land sinds dan voldoende uranium en plutonium heeft aangemaakt om daar nog eens 5 tot 7 extra kernwapens aan toe te voegen.
Ondanks dat Noord-Koreaanse en Amerikaanse diplomaten nu al maanden gesprekken voeren met als doel het Koreaanse schiereiland te denucleariseren blijft Noord-Korea zijn kernarsenaal uitbreiden, zeggen de onderzoekers. Dat gebeurt in gecamoufleerde nucleaire installaties, vaak verborgen in bergachtige gebieden of onder de grond. Analisten leiden dat af uit sattelietbeelden. Daarop zou te zien zijn hoe de Noord-Koreanen hun netwerk hebben uitgebreid. Er zouden nog eens 16 geheime raketlanceringsbasissen bestaan waarover geen enkele concrete informatie is.
Als een volledige verrassing komt dat nieuws nochtans niet. In januari had Beyond Parallel, een project gesponsord door de defensie-denktank Center for Strategic and International Studies (CSIS), een rapport gepubliceerd. Daarin werd melding gemaakt van 20 nieuwe geheime raketbasissen in Noord-Korea.
“Noord-Korea speelt een spel met Trump”
Victor Cha, een van de auteurs van het rapport, zegt te denken dat de Noord-Koreanen met Trump een spel spelen:
“Zelfs indien ze een deel van hun kernarsenaal vernietigen, hebben ze nog een pak ongekende operationele capaciteit. Er is geen enkele aanwijzing dat deze bases deel uitmaken van de onderhandelingen omtrent denuclearisering.”
Cha is een Amerikaan van Koreaanse origine die onder George W. Bush werkte. Hij was kandidaat voor de functie van Amerikaans ambassadeur in Zuid-Korea. Maar hij toonde zich nooit een voorstander van Trumps strategie met betrekking tot het Koreaanse schiereiland. Zijn kandidatuur voor het ambassadeurschap zou zijn ingetrokken. Omdat Cha in zijn gesprekken met Trump aanvoerde een aanval op Noord-Korea tegen elke prijs te vermijden.
Noord-Korea: relaties met buurlanden zijn sterk verbeterd
Trump brak een tweede topontmoeting met Kim Jong-un vorige week in de Vietnamese hoofdstad Hanoi vroegtijdig af. Verwacht werd dat beide landen daar een akkoord zouden ondertekenen, dat tot doel heeft Noord-Korea volledige te denucleariseren. Maar daar kwam niets van in huis.
Beide landen onderhandelden 8 maanden lang over zo’n akkoord. Ondertussen zijn de Noord-Koreaanse relaties met buurlanden China, Japan, Zuid-Korea en de VS wel verbeterd. Ook heeft Pyongyang sinds de aankondiging van de onderhandelingen geen tests meer uitgevoerd met kernraketten. Maar daar houdt het voorlopig op.
Op vlak van denuclearisering is geen centimeter vooruitgang geboekt
Trump koos er vorige week in Vietnam duidelijk voor om geen akkoord te sluiten boven een slecht akkoord. Door de top voortijdig te beëindigen wilde hij ook het signaal geven dat zijn geduld niet oneindig is. Ondanks twee topontmoetingen tussen beide leiders – een in Singapore in juni 2018 en een in Hanoi vorige week – is er op vlak van kernontwapening geen centimeter vooruitgang geboekt.
De Amerikaanse veiligheidsdiensten zeggen bewijzen te hebben dat Noord-Korea gewoon nieuwe raketten is blijven bouwen. Ook nadat Pyongyang in juni vorig jaar een akkoord ondertekende. Daarin beloofde het land “samen met Trump te zullen streven naar de volledige denuclearisatie van het Koreaanse Schiereiland”.
“Kim had zijn beste voorstel al op tafel liggen”
Hoewel beide leiders beloofden hun onderhandelingen verder te zetten, lijkt een akkoord onderhandelen steeds moeilijker, omdat niemand lijkt te weten waaruit het Noord-Koreaanse kernarsenaal exact bestaat.
De Noord-Koreaanse vice -minister van Buitenlandse Zaken Choe Son Hui vertelde na Trumps vertrek uit Hanoi aan de nog aanwezige journalisten ook nog dat Kim zijn beste voorstel op tafel had gelegd. Ze vreest er verder dat hij snel zijn verlangen om de gesprekken verder te zetten zal verliezen.