De Amerikaanse motorfietsenfabrikant Harley-Davidson gaat zijn productie buiten de Verenigde Staten opvoeren. Met die demarche wil het bedrijf een oplossing zoeken om de bijkomende invoerheffingen van de Europese Unie op Amerikaanse producten te vermijden. Dat heeft de onderneming meegedeeld.
De Europese maatregelen vormden een reactie op de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om een aantal producten uit de Europese Unie voortaan aan een importheffing te onderwerpen. De ingreep van Trump toont echter aan dat zijn protectionistische maatregelen ook in eigen land slachtoffers dreigen te maken.
Meerkost
Onder meer motorfietsen van Harley-Davidson staan op de lijst van producten die voortaan door de Europese Unie met een invoerheffing worden bedacht. Daardoor zou een exemplaar van Harley-Davidson in de Europese Unie voortaan gemiddeld 2.200 dollar duurder worden. De fabrikant wil die prijsverhoging echter niet aan de klant doorrekenen en zegt dan ook zelf op een jaarlijkse meerkost tussen 90 miljoen dollar en 100 miljoen dollar te rekenen.
Om die last in de toekomst te kunnen afwentelen zal Harley-Davidson naar eigen zeggen dan ook een groter gedeelte van zijn productie naar vestigingen buiten de Verenigde Staten te zullen overhevelen. Die operatie zou negen tot achttien maanden kunnen duren.
Volgen nog bedrijven?
Het is nog niet duidelijk welke gevolgen de beslissing van Harley-Davidson heeft op de Amerikaanse activiteiten van het bedrijf. Toen Donald Trump zich eerder al uit het Trans-Pacific Partnership (TTP) terugtrok, besliste de fabrikant al snel de Aziatische markt voortaan vanuit een nieuwe fabriek in Thailand te bevoorraden. In de Verenigde Staten werden een aantal vestigingen gesloten of afgeslankt. Daarbij werden ook 260 arbeidsplaatsen geschrapt.
Gevreesd wordt dan ook dat ook deze nieuwe stap ten koste zal gaan van Amerikaanse tewerkstelling. James Hardiman, analist bij consulent Wedbush Securities, wijst erop dat wellicht ook andere bedrijven het voorbeeld van Harley zullen volgen.
Icoon
Donald Trump zei in een reactie op de aankondiging van Harley verbaasd te zijn dat Harley als eerste blijkt te willen capituleren. De Amerikaanse president had de motorfietsenfabrikant eerder nog als een echt icoon van de Amerikaanse economie genoemd.
Harley had recent nog gewaarschuwd dat de Amerikaanse heffingen op de import van staal en aluminium de kost van de grondstoffen zou opvoeren. Ook de Amerikaanse republikeinse volksvertegenwoordiger Paul Ryan liet al blijken dat de Amerikaanse bedrijven en hun werknemers niet gebaat zijn met allerlei barrières die worden opgeworpen en die de internationale handel belemmeren.
Europese markt steeds belangrijker
Harley benadrukte wel motorfietsen in de Verenigde Staten te zullen blijven produceren, maar betoogde geen andere keuze te hebben dan gedeeltelijk naar andere markten uit te wijken. Het bedrijf verkocht vorig jaar in Europa bijna veertigduizend motorfietsen. Het aandeel van de Europese markt in de totale verkoop van Harley was daarmee opgelopen tot het hoogste niveau in zes jaar tijd.
Het is niet duidelijk vanuit welke locatie Harley in de toekomst zijn Europese klanten wil bevoorraden. De motorfietsenfabrikant heeft op dit ogenblik fabrieken in Brazilië, India en Australië. De vestiging in Thailand zou dit jaar met zijn productie moeten starten.
Harley voerde echter aan te hopen dat de Verenigde Staten en de Europese Unie alsnog een akkoord kunnen vinden.