In Venezuela weigert president Nicolas Maduro, ondanks de toenemende binnenlandse en internationale druk, een stap terug te zetten. Achter de schermen wordt echter naar mogelijke bestemming voor een eventueel ballingschap gekeken. Dat hebben een aantal waarnemers tegenover het persbureau Bloomberg gezegd. Een dergelijk ballingschap is echter geen evidentie. Het kan volgens Bloomberg immers zowel voor Maduro als voor zijn gastheer de nodige risico’s opleveren.
“Nicolas Maduro houdt al jarenlang stand tegen protesten, een ondermijnde economie en internationale sancties,” zegt Bloomberg. “Dat kon hij realiseren door een sterke greep op het leger en een zware repressie van de oppositie. De druk is echter bijzonder sterk toegenomen.”
Noodplannen
“Er komen steeds meer oproepen voor een ontslag of nieuwe verkiezingen. Onder Juan Guaido, leider van de Nationale Assemblee, vertoont de oppositie meer samenhang dan in het verleden. Maduro heeft in het openbaar benadrukt geen enkel plan te hebben om af te treden of naar het buitenland te vertrekken, maar volgens sommige experts werkt zijn omgeving aan noodplannen voor een snelle vlucht.”
“Elke potentiële bestemming brengt risico’s met zich mee, zowel voor Maduro als voor het land van bestemming,” zegt Bloomberg. “De Verenigde Staten hebben gezegd dat Maduro zou moeten vertrekken, maar zouden mogelijk niet al te vriendelijk zijn voor een natie die de opvang zou garanderen. Bovendien wil Maduro wellicht een toevluchtsoord waar hij zich beschermd weet tegen de Venezolaanse en internationale wetgeving.”
Onder meer Cuba, Rusland en Turkije komen naar voor als mogelijke bestemmingen. Ook Mexico wordt genoemd. Mexico is een van de weinige Latijns-Amerikaanse landen die Juan Guaido niet als rechtmatige president van Venezuela heeft erkend. Cilia Flores, de echtgenote van Maduro, zou eveneens al op een vluchtplan hebben aangedrongen.
Indien Maduro naar Cuba zou gaan, zouden de Verenigde Staten zich mogelijk gemachtigd kunnen voelen om het land met een pakket buitengewone maatregelen te sanctioneren. “De Amerikaanse overheid beticht Cuba ervan het terrorisme in de regio te ondersteunen,” aldus Bloomberg.
Guerrilla
“In Mexico benadrukt Andrés Manuel López Obrador gebonden te zijn door het constitutionele verbod om in de aangelegenheden van andere naties tussenbeide te komen. Hij gaf wel aan open te staan voor een bemiddelende rol in een dialoog om voor Venezuela een oplossing te zoeken.” Mexico heeft een lange traditie in het verlenen van asiel aan buitenlandse leiders. Het land was eerder al een toevluchtsoord voor de Russische marxist Leon Trotsky en voor Mohammad Reza Pahlavi, de voormalige sjah van Iran.
“Indien Maduro zich tot Rusland wendt, zou president Vladimir Poetin hem een schuilplaats bieden,” betoogt Andrey Kortunov, hoofd van de Russische Raad voor Internationale Betrekkingen. “Het zit niet in onze regels om onze bondgenoten op te geven. Maar we denken dat Maduro de crisis kan overleven. Ik geloof dat Maduro uitwijkmogelijkheden heeft die dichter bij huis liggen dan Rusland. Die gedachten zijn echter nog altijd voorbarig. Tot nu toe heeft zijn regime van een zekere veerkracht bewijs gegeven.”
“Maduro is niet van plan om te vertrekken,” zegt ook Andrey Klimov, plaatsvervangend hoofd van de commissie buitenlandse zaken in het Russische parlement. “Ik denk dat Maduro en zijn volgelingen eerder geneigd zijn om een guerrilla te starten. Zij zouden van Venezuela een tweede Vietnam kunnen maken. Rusland is in gesprek met Maduro om de spanningen binnen en buiten het land te verminderen. Maar wij kunnen hem geen bevelen geven.”
Goud
In Turkije heeft president Recep Tayyip Erdogan eerder al zijn steun aan Maduro uitgesproken. Turkije heeft al Venezolaanse goudvoorraden gekocht. “Het land heeft nu ook aangeboden om Maduro eventueel op te nemen,” aldus Bloomberg. “Dat zou echter alleen als een laatste toevlucht worden beschouwd. Elke beslissing zou direct door Erdogan genomen worden. Op dit ogenblik wil Turkije Maduro vooral in Venezuela steunen.”
Volgens sommige bronnen zou ook het Vaticaan een rol kunnen spelen om Maduro een nieuwe thuis te bezorgen. Eerder al heeft Guaido aan paus Franciscus gevraagd om als bemiddelaar in Venezuela op treden.
Het lot van Diosdado Cabello, vice-president van de United Socialist Party van Maduro, kan echter ook nog voor de nodige complicaties zorgen. In de Verenigde Staten heeft het gericht immers de voorbije jaren tegen Caballo aanwijzingen van betrokkenheid bij drugstrafieken verzameld.