Leven begint op je 60ste, niet je 40ste

Oud ben je pas als je de 68 gepasseerd bent en pas vanaf je 60ste begin je echt te leven, blijkt uit recent onderzoek over onze stijgende levensverwachting.

Uit de enquête van 2.000 volwassenen, opgezet door verzekeraar Cigna Insurance Services, blijkt ook dat mensen verwachten dat ze na hun 50ste nog verschillende levensgebeurtenissen zullen meemaken die vroeger voor jongere volwassenen waren voorbehouden. Scheiden, een nieuwe relatie beginnen of verhuizen, bijvoorbeeld.

Een groot aantal mensen in de leeftijdscategorie tussen 50 en 64 verklaarde steeds gelukkiger te worden naarmate ze ouder werden.

Niettemin gaf een kwart van de deelnemers toe dat ze af en toe logen over hun leeftijd. Vrouwen deden dat vaker dan mannen, zo schrijven de onderzoekers.

4 zaken beïnvloeden ons geluksgevoel

De vraag wat mensen gelukkig maakt houdt de mensheid als sinds het begin der tijden bezig. Vier factoren, blijkt: geslacht, persoonlijkheid, externe omstandigheden en leeftijd. Vrouwen zijn over het algemeen iets gelukkiger dan mannen, maar ze zijn ook iets gevoeliger voor depressies: één op vijf tot één op zes vrouwen ervaart in het leven een vorm van depressie, terwijl dat bij mannen slechts één op tien is.

Toch zijn het vooral interne veranderingen die het geluksgevoel verhogen. Oudere mensen hebben minder conflicten en komen met betere oplossingen voor problemen, ze hebben betere controle over hun emoties, aanvaarden makkelijker een tegenslag en zijn minder gevoelig voor boosheid. Oudere mensen weten dat ze dichter bij de dood komen, dus kunnen ze beter van het heden genieten. Misschien vat volgende uitspraak van de Amerikaanse filosoof William James, alle voormelde redenen nog best samen:

‘Hoe mooi is de dag, wanneer we het eindelijk opgeven om te proberen jong en slank te blijven’