Het Romeinse keizerrijk kende migratie vanuit Noord-Afrika en de Alpen. Dat staat in het boek ‘All Roads Lead to Rome’ van archeologe Kristina Killgrove van de University of West Florida en haar collega Janet Montgomery van de Durham University, die een analyse maakten van tweeduizend jaar oude skeletten op de Romeinse kerkhoven Casal Bertone en Castellaccio Europarco.
Killgrove en Montgomery voeren aan dat migranten vanuit alle hoeken van het keizerrijk naar de hoofdstad kwamen. Sommigen werden als slaven naar Rome gevoerd, maar anderen kwamen vrijwillig naar de metropool met de verwachting nieuwe opportuniteiten te vinden. Sommigen hoopten op een opleiding, terwijl anderen een interessant huwelijk planden. Rome is vooral gekend door de levensstijl van zijn elites, maar ongeveer 40 procent van de bevolking bestond uit slaven. Daarnaast waren er echter ook nog 5 procent migranten.
Impact op geschiedenis?
Uit een onderzoek van tanden en beenderen konden de archeologen afleiden dat een aantal skeletten duidelijke banden vertoonden met de Alpen, terwijl andere een mogelijke herkomst uit de Appenijnen, eilanden in de Tyrreense zee of Noord-Afrika lieten veronderstellen. “De geschiedenis van deze Romeinse immigranten is grotendeels vergeten,” zeggen Killgrove en Montgomery. “Nieuwe onderzoekstechnieken kunnen echter meer informatie verstrekken over hun leven in Rome.” “Daardoor kan mogelijk uiteindelijk worden achterhaald welke rol deze migranten hebben gehad in de uitbouw van de cultuur, de economie en de geschiedenis van het Romeinse rijk.” (mah)