Kris Peeters, de toenmalige minister-president van Vlaanderen, heeft Fernand Huts van Katoen Natie aangezet om alle daken van zijn bedrijf vol te leggen met zonnepanelen. Dat zegt Huts zelf in een gesprek met het weekblad Knack. De subsidies die Huts voor de zonnepanelen kreeg zorgden in 2011 voor de nodige commotie. Huts liet 800.000 vierkante meter aan zonnepanelen op zijn daken installeren, waarmee het bedrijf toen de grootste rooftopinstallatie van Europa kreeg. De totale investering bedroeg 166 miljoen euro. Huts:
‘Aanvankelijk hadden die subsidies weinig resultaat, en daarom vroeg zijn entourage mij of ik mijn daken niet wilde inzetten. Dat heb ik dan gedaan. Peeters is die panelen nog met de helikopter komen inhuldigen.’
Volgens Huts waren die zonnepanelen sowieso veel te duur en zou niemand erin hebben geïnvesteerd zonder de certificaten:
‘Zonne-energie is overal in Europa met subsidies van start gegaan, omdat het anders nooit gelukt was. Dankzij die steun heeft de technologie een enorme vooruitgang geboekt en heeft zonne-energie nu een grote toekomst,’ aldus Huts.
Dat de belastingbetaler nu via zijn elektriciteitsfactuur voor de kosten van die panelen opdraait vindt Huts geen argument:
‘Dat is een verkapte belasting waar de politiek zelf niet voor wilde opdraaien, en die ze door de distributiebedrijven laat doorberekenen aan de consument. Ons kan niemand iets verwijten. De politiek heeft een mogelijkheid gecreëerd en wij hebben er gebruik van gemaakt.’
“Waarom moet iemand als Fernand Huts, die met een persoonlijk fortuin van 310 miljoen euro in de top 30 van rijkste Belgen staat, subsidies krijgen voor zonnepanelen?” vroeg Tom De Meester van de PvdA zich toen af:
‘Gezinnen uit de regio’s van Aalst en het Waasland betalen elk jaar 148 euro meer op hun energiefactuur om de zonnepanelen van Katoen Natie te betalen. De subsidiestroom loopt op tot 12 à 15 miljoen euro per jaar. En zelfs de armsten betalen mee. In Vlaanderen zijn 100.000 gezinnen voor hun elektriciteit aangewezen op de distributienetbeheerder omdat ze hun facturen bij Electrabel of Luminus niet meer konden betalen. Ook zij zullen die 56 euro tot 148 euro moeten ophoesten.’
Vorig jaar berekende de Serv dat de prijs voor een particulier met een gemiddeld verbruik over twee jaar met minstens 180 euro zal zijn gestegen. Consumenten uit een duurdere distributiezone en met een duurdere leverancier zouden rekening moeten houden met een meerprijs van 233 euro.