In de muziek kennen de hoogste regionen van hitlijsten veel minder verandering dan de voorbije decennia. Het fenomeen moet grotendeels worden toegeschreven aan de impact van de streamingdiensten. Dat blijkt uit een analyse van Times Data Team.
Vastgesteld werd dat de grote tophits vorig jaar gemiddeld 4,8 weken de rangschikking bleven aanvoeren, tegenover amper 1,2 weken bij het begin van deze eeuw. Het nummer One Dance van de Canadese rapper Drake bleef vorig jaar vijftien weken op de eerste plaats. Om dergelijke prestaties terug te vinden moet meer dan zestig jaar worden teruggegaan. In 1954 stond Cara Mia van David Whitfield tien weken op een eerste plaats, terwijl ook Secret Love van Doris Day de hitlijsten gedurende negen weken aanvoerde. Daardoor werd de gemiddelde tijd van een hit op de eerste plaats opgedreven tot 4,4 weken. De analyse van Times Data Team suggereert dat het fenomeen niet beperkt blijft tot de lijstaanvoerders. Drie van de vijf songs die de langste tijd in de top tien konden blijven, werden immers de voorbije twee jaar uitgebracht. Hits van Luis Fonsi, Drake en Ed Sheeran slaagden erin om hun positie in de top tien meer dan 22 weken te handhaven. Dat komt dicht in de buurt dan Doris Day (27 weken) of het Obernkirchen Children’s Choir (24 weken).
Gevestigde waarden
Will Hodgkinson, hoofd muziekkritiek bij de Britse krant The Times, benadrukt dat de hitlijsten niet langer hun oorspronkelijke functie invullen. “De rangschikking betekent niet meer een weerspiegeling van de muziek die door het publiek wordt beluisterd,” merkt hij op. Volgens analisten hebben voor gevestigde muzikanten zoals Adele en Ed Sheeran, die de streamingdiensten domineren, baat bij het systeem. Voor nieuwe artiesten wordt het daarentegen veel moeilijker om een bredere doorbraak te realiseren. Diensten zoals Spotify omvatten miljoenen muziekwerken, maar hun speellijsten sturen het publiek grotendeels naar een beperkte selectie. “De keuzemogelijkheid is veel te groot geworden,” getuigt Mark Mulligan, analist bij muziekconsulent Midia Research. “Het publiek voelt zich overdonderd en gaat voor de eenvoudigste oplossing.” [media-credit name=”Frazer Harrison / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP” align=”aligncenter” width=”4928″][/media-credit] De historische ranglijst wordt aangevoerd door Frankie Laine, die in 1953 met I Believe achttien weken de eerste plaats bekleedde. Bryan Adams staat met I Do It For You uit 1991 met zestien weken op een tweede plaats, gevolgd door Love Is All Around van Wet Wet Wet uit 1994 en One Dance van Drake uit 2016 met vijftien weken. De top tien bestaat verder uit Bohemian Rhapsody van Queen, Shape of You van Ed Sheeran (14 weken), Rose Marie van Slim Whitman en Despacito van Luis Fonsi (11 weken) en Cara Mia van David Whitfield, I Will Always Love You van Whitney Houston en Umbrella van Rihanna (10 weken). (mah)