De Verenigde Arabische Emiraten investeren een bedrag van 600 miljard dirham of 163 miljard dollar in duurzame energieprojecten. Dat moet het land toelaten om bijna de helft van energieverbruik door hernieuwbare bronnen te laten invullen.
Sheikh Mohammed bin Rashid al-Maktoum, premier van de emiraten, benadrukte daarbij dat het land zijn economische behoeften en ecologische doelstellingen in evenwicht wil brengen. Tegen het midden van deze eeuw moet de energie-mix van de emiraten bestaan uit 44 procent hernieuwbare bronnen, 38 procent gas, 12 procent zuivere fossiele brandstoffen en 6 procent nucleaire energie. De Verenigde Arabische Emiraten zijn één van de grootste uitvoerders van petroleum in de wereld, maar hebben inspanningen gedaan om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen af te bouwen. Daarin is ook voorzien om de energie-efficiëntie van het land met 40 procent te verhogen.
Ecologische voetafdruk
In juni vorig jaar kondigde Dubai al aan tegen eind volgend decennium een zonnecentrale met een capaciteit van 1.000 megawatt te bouwen. Tegen die deadline wil het emiraat ook 25 procent van zijn elektriciteitsverbruik met hernieuwbare bronnen invullen. Vier jaar geleden opende Abu Dhabi de grootste centrale van geconcentreerde zonnekracht, die twintigduizend gezinnen van elektriciteit moet voorzien. Zuid-Koreaanse bedrijven bouwen in Barakah, ten westen van Abu Dhabi, bovendien ook vier nucleaire reactoren, die tegen eind dit decennium een capaciteit van 1.400 megawatt zouden moeten kunnen aanbieden. De eerste reactor zou tegen eind dit jaar moeten worden opgestart. De Verenigde Arabische Emiraten produceren ongeveer 2,99 miljoen vaten olie per dag. Ongeveer 2,44 miljoen vaten zijn bestemd voor de export. De regering verwacht dat de groei van hernieuwbare energiebronnen het land uiteindelijk een besparing van 190,5 miljard dollar zou kunnen opleveren. Tegelijkertijd zou de ecologische voetafdruk van de energiesector van het land met 70 procent kunnen worden verkleind. (mah)