Amerikaanse inflatie stijgt minder fors dan verwacht

Amerikaanse inflatie stijgt minder fors dan verwacht
Walmart – (Photo by RONALDO SCHEMIDT / AFP) (Photo by RONALDO SCHEMIDT/AFP via Getty Images)

De Amerikaanse inflatie kwam in mei uit op 2,4 procent. Ondanks een lichte toename in vergelijking met april ligt het inflatiecijfer lager dan verwacht. Zal de Fed daardoor volgende week voor de eerste keer dit jaar de rente verlagen?


Key takeaways

  • De Amerikaanse inflatie bedroeg in mei 2,4 procent, tegenover 2,3 procent in april. Economen hadden gerekend op een toename tot 2,5 procent.
  • Hoewel het inflatiecijfer lager ligt dan verwacht, is de kans klein dat de Federal Reserve volgende week de rente verlaagt. De eerste renteknip wordt in september verwacht.
  • Intussen blijven de Amerikaanse president Donald Trump en zijn vicepresident JD Vance de centrale bank onder druk zetten om het geldbeleid te versoepelen.

In het nieuws: De Amerikaanse inflatie (op jaarbasis) is tussen april en mei gestegen van 2,3 naar 2,4 procent. Dat blijkt uit het jongste inflatierapport van het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

  • Het inflatiecijfer ligt lager dan verwacht. Economen hadden gerekend op een gemiddelde prijstoename met 2,5 procent.
  • De kerninflatie, die geen rekening houdt met de volatiele voedings- en energieprijzen, bleef steken op 2,8 procent. Ook dat cijfer ligt dan lager dan wat de economen voor ogen hadden (2,9%).

Zal Fed snoeien in de rente?

Vooruitblik: De bestuursleden van de Federal Reserve komen volgende week bijeen om het rentebeleid te bespreken.

  • Hoewel het inflatiecijfer lager ligt dan verwacht, gaan de markten ervan uit dat Fed-voorzitter Jerome Powell en zijn team nog even de pauzeknop zullen indrukken. Ze rekenen op een eerste renteknip in september. De centrale bank heeft dit jaar de rente nog niet gewijzigd. De laatste renteknip dateert van december 2024.
  • Powell heeft al meermaals aangegeven dat hij niet te snel wil schakelen vanwege de onzekerheid die gepaard gaat met de handelsoorlog die de Amerikaanse president Donald Trump heeft gestart.
    • “Dat de inflatie vandaag lager uitvalt dan voorspeld, is geruststellend, maar slechts tot op zekere hoogte”, stelt ook Seema Shah, wereldwijd hoofdstrateeg bij de vermogensbeheerder Principal Asset Management, vast. “De tariefgedreven prijsstijgingen zullen mogelijk pas over een paar maanden doorsijpelen naar het algemene inflatiecijfer, dus het is veel te voorbarig om aan te nemen dat de prijsschok niet zal optreden.”
    • De voorbije week hebben bovendien meerdere Amerikaanse bedrijven, waaronder de koffieproducent J.M. Smucker en de elektronicaketen Best Buy, gewaarschuwd dat de handelstarieven hun winstmarges onder druk zetten. Kans is dus groot dat ze (een deel van) die extra belastingen alsnog zullen doorrekenen aan de eindgebruiker.

Trump zet Fed onder druk om rente te verlagen

Ook dit: Trump ergert zich intussen aan de afwachtende houding van de Fed. Hij riep de monetaire instelling vorige week via zijn socialemediaplatform Truth Social nog op om de rente in één klap met 1 procentpunt te verlagen. Verwacht wordt dat de rente dit jaar uiteindelijk twee keer met 25 basispunten zal zakken.

  • De laatste keer dat de centrale bank een renteverlaging van een vol procentpunt doorvoerde, was in maart 2020 om de economische gevolgen van de uitbraak van de Covid-19-pandemie aan te pakken.
  • Ook vicepresident JD Vance voert de druk op de Fed op. Volgens hem is een renteknip nu de juiste keuze omdat de inflatiedruk afneemt. “De president zegt dit al een tijdje, maar het is nu nog duidelijker: de weigering van de Fed om de rente te verlagen is een monetaire wanpraktijk”, schreef hij onlangs op X.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.