De federale regering wil het fiscaal voordeel voor wie de aankoop van een tweede woning financiert met een lening schrappen. Volgens de huidige plannen is het bedoeling dat dat ook verdwijnt voor de lopende kredieten, maar dat is niet naar de zin van de Raad van State.
Key takeaways
- De regering-De Wever wil het fiscaal voordeel voor wie een lening afsluit voor de aankoop van een tweede woning schrappen. Bedoeling is dat die maatregel ook geldt voor de lopende kredieten.
- Daar gaat de Raad van State niet mee akkoord. Die vindt dat er een overgangsregeling moet komen.
- De Raad van State heeft ook kritiek op enkele andere fiscale plannen van de regering-De Wever, waaronder een verhoging van het maximale jaarinkomen uit flexi-jobs voor niet-gepensioneerden.
Context: Wie leent voor het kopen of bouwen van een woning kan momenteel zijn intresten inbrengen op zijn belastingaangifte zodat hij uiteindelijk minder belastingen moest betalen.
- In het regeerakkoord van de regering-De Wever staat dat die fiscale intrestaftrek op de schop gaat. Bedoeling is dat dat fiscaal voordeel ook verdwijnt voor de lopende kredieten.
In het nieuws: Nu blijkt dat de Raad van State niet (volledig) akkoord gaat met die maatregel.
- Die laat in een advies dat De Tijd kon inkijken, weten dat er “geen deugdelijke verantwoording is voor het feit dat er geen overgangsregeling komt voor lopende leningen.”
- De regering schermt met het argument dat de belastingplichtigen in kwestie al een aanzienlijk of een redelijk voordeel hebben genoten. Maar die redenering gaat volgens de Raad niet op voor wie in 2023 of 2024 een lening is aangegaan in de veronderstelling om een lange periode van de intrestaftrek te genieten.
Afschaffing fiscaal voordeel tweede woning is niet enige bezorgdheid van Raad van State
Ook dit: De Raad van State heeft ook kritiek op enkele andere fiscale plannen van de regering-De Wever.
- De regering wil het maximale jaarinkomen uit flexi-jobs voor niet-gepensioneerden verhogen van 12.000 naar 18.000 euro per jaar. Volgens de Raad van State is er daardoor sprake van staatssteun voor sommige sectoren en ondernemingen. Zo’n steunmaatregel moet vooraf aangemeld worden bij de Europese Commissie.
- De Arizona-partijen willen ook snoeien in fiscale aftrek voor wie alimentatie moet betalen. Het is de bedoeling om die aftrek stelselmatig te verminderen van 80 tot 50 procent. De Raad van State adviseert “de toepassing in de tijd van de ontworpen regeling te herbekijken.” Bij de berekening van het bedrag van de onderhoudsuitkering wordt vaak rekening gehouden met de fiscaliteit en dat element wordt nu plots weggehaald. “Daardoor zouden op uiterst korte termijn heel wat lopende regelingen herzien moeten worden”, aldus de Raad.
- De federale regering wil bedrijfswagens met een verbrandings- en elektromotor langer laten genieten van een fiscaal gunstregime. De Raad van State vraagt zich af of de regeling zoals die nu voorligt de automarkt niet zal verstoren. Europese overheden maakten immers duidelijk dat zero-emissieauto’s de toekomst zijn en autobouwers hebben daar hun planning en ontwikkeling op afgestemd.
Moet regering advies Raad van State volgen?
Opgemerkt: De regering-De Wever hoeft geen rekening te houden met het advies van de Raad van State. Het kan dus zijn dat het fiscaal voordeel voor wie een tweede woning koopt voor iedereen verdwijnt.
- Hoewel de beleidsmakers het advies naast zich kunnen neerleggen, moet ze wel die beslissing verantwoorden. Bovendien bestaat het risico dat de wetgeving in zo’n geval wordt aangevochten voor het Grondwettelijk Hof.
- Bij veel wetsontwerpen is de regering weliswaar verplicht om het advies van de Raad van State te vragen, voordat ze het ontwerp kunnen indienen bij het parlement.
Wil je op de hoogte blijven van alles wat met geld te maken heeft? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.