In Hongkong is 760.000 dollar (645.000 euro) betaald voor een parkeerplaats in de wijk Kowloon. Het is daarmee de duurste parking ter wereld. De verkoper had de plek amper enkele maanden geleden op de kop getikt voor een fractie van dat bedrag en verdient nu 330.000 dollar op de doorverkoop.
De prijs per vierkante meter van de parking is zowat het dubbele van de prijs die wordt gevraagd voor de appartementen in hetzelfde gebouw. Ook het vorige record werd in Hongkong gevestigd. Een jaar geleden had iemand 660.000 dollar (aan de wisselkoers van toen 590.000 euro) neergeteld voor een parkeerplaats in een ander gedeelte van de stad.
Hong Kong behoort tot de duurste vastgoedmarkten wereldwijd. De stad kampt dan ook al jarenlang met overbevolking. Als gevolg van de verstedelijking zijn de Chinezen verplicht steeds hogere gebouwen neer te zetten in de al overbevolkte stad. Maar zelfs in die wolkenkrabbers zijn de woningen zo klein dat jongeren klagen dat ze geen privacy hebben voor intieme relaties.
Vastgoed werd voorbije 12 jaar 250% duurder
De prijs van woningen is tussen 2005 en 2017 met ruim 256% gestegen, die van parkeerplaatsen zelfs met 270%. Zowel investeerders als eigenaars lijken geld te willen maken van de beperkte aanwezigheid van parkeerruimte in de stad, wat tot een ongewone oververhitting van de markt heeft geleid.
Dat heeft ook het openbaar vervoer in de stad een boost gegeven. Dagelijks worden door de ruim 7 miljoen bewoners van de Chinese stadstaat in totaal 12,7 miljoen ritten afgelegd en dat aantal blijft gewoon verder stijgen.
Vastgoedmakelaars waarschuwen dan ook voor de overdreven prijzen van parkeerplaatsen. Een volgende recessie zou de bewoners makkelijk uit hun wagen kunnen halen, maar niet snel uit hun huis.