De Europese Centrale Bank (ECB) heeft voor de achtste keer in minder dan een jaar tijd de rente met 25 basispunten verlaagd. Daardoor moeten de banken voortaan tevreden zijn met een vergoeding van 2 procent voor de overtollige spaardeposito’s die ze parkeren bij de monetaire instelling.
Key takeaways
- De ECB geeft een vervolg aan de versoepeling van het geldbeleid. De beleidsrente zakt opnieuw met 25 basispunten.
- Door die rentewijziging daalt de depositorente tot 2 procent. Dat is het laagste peil sinds december 2022.
- De monetaire instellingen heeft ook de inflatieverwachting voor dit en volgend jaar naar beneden bijgesteld. Ze gaat nu uit van een inflatie van 2 procent voor 2025 en 1,6 procent voor 2026.
In het nieuws: De ECB verlaagt de rente opnieuw met 25 basispunten. Dat is de achtste renteknip sinds de zomer van 2024.
- Door die rentewijziging daalt de depositorente tot 2 procent. Dat is het laagste peil sinds december 2022.
- Dankzij een verdere afzwakking van de inflatie kon de centrale bank het geldbeleid verder versoepelen. Zo bleek uit het jongste inflatierapport van het Europese statistiekbureau Eurostat dat de consumentenprijzen in de eurozone met 1,9 procent waren gestegen in vergelijking met een jaar eerder. Begin dit jaar bedroeg de inflatie nog 2,5 procent.
- Ter herinnering: De ECB streeft naar een inflatie van 2 procent (op de middellange termijn).
- De bestuursleden van de monetaire instelling hebben ook de inflatieverwachtingen naar beneden bijgesteld. Ze verwachten dat de inflatie dit jaar zal uitkomen op 2 procent, tegenover 2,3 procent bij een voorgaande prognose.
- Ook voor volgend jaar gaan de centrale bankiers ervan uit dat de geldontwaarding minder fors zal zijn dan ze tot nu toe verwachtten. Voor 2026 zou de inflatie uitkomen op 1,6 procent in plaats van 1,9 procent. De prognose voor 2027 blijft ongewijzigd op 2 procent.
- “De neerwaartse herzieningen voor 2025 en 2026 hebben vooral te maken met lagere aannames voor energieprijzen en een sterkere euro”, verduidelijkt de ECB in een persbericht. Zo is de waarde van de euro sinds de start van dit jaar met zo’n 10 procent gestegen ten opzichte van de dollar.
- Wat de kerninflatie betreft – die geen rekening houdt met onbewerkte voedingsmiddelen, energie, tabak en alcohol – rekent de centrale bank nu op 2,4 procent in 2025 en 1,9 procent in 2026 en 2027. Deze schattingen wijken dan weer minder af van de vooruitzichten uit maart.
Groeiprognoses ECB veranderen niet
Zoom out: De groeivooruitzichten blijven ongewijzigd.
- De centrale bankiers verwachten dat de eurozone dit jaar met 0,9 procent zal groeien, gevolgd door een groei van 1,1 procent in 2026 en 1,3 procent in 2027.
- “Aan de ene kant zal de onzekerheid over het handelsbeleid de bedrijfsinvesteringen en uitvoer drukken, vooral op korte termijn, maar aan de andere kant zullen de stijgende overheidsinvesteringen in defensie en infrastructuur de groei op de middellange termijn steeds meer ondersteunen”, aldus de ECB.
- Voorts verwacht de monetaire instelling dat de gezinnen meer zullen spenderen, omdat de reële inkomens zijn gestegen en de arbeidsmarkt sterk blijft. “In combinatie met gunstiger financieringsvoorwaarden zou dit de economie beter bestand moeten maken tegen mondiale schokken”, klinkt het.
- De ECB waarschuwt wel dat oplopende handelsspanningen de groei de komende maanden onder druk kunnen zetten. “Die kan dan lager uitvallen dan in onze basisprojecties. Hetzelfde geldt voor de inflatie”, voegt de centrale bank eraan toe. “Als daarentegen de handelsspanningen met een gunstige afloop zouden worden opgelost, zouden de groei en – in mindere mate – de inflatie hoger uitkomen dan in de basisprojecties.”
Wat mogen we deze zomer verwachten?
Vooruitblik: De ECB herhaalt dat ze zich voor de komende vergaderingen zal blijven baseren op de beschikbare data om het rentebeleid te bepalen. Ze wil zich, net zoals bij de voorgaande rentebesluiten, dus niet vastpinnen op een bepaald rentetraject.
- Volgens ING-econoom Carsten Brzeski is het hoe dan ook ver van zeker dat de bestuursleden op de komende vergadering, die op 23 en 24 juli plaatsvindt, opnieuw de rente zullen verlagen.
- “Tenzij de handelsspanningen in alle hevigheid terugkeren, vermoeden we dat de ECB tijdens de zomer een afwachtende houding zal aannemen”, zegt hij. “Het zal wat langer duren voordat het duidelijk wordt of de huidige desinflatoire risico’s slechts eenmalig zijn of dat ze wijzen op een bredere trend.”
- Tegelijk merkt hij op dat een veerkrachtige economie ervoor kan zorgen dat de centrale bank zich meer zorgen zal maken over het mogelijk inflatoire effect van de Duitse fiscale stimuleringsmaatregelen.
ECB bouwt balans verder af
Ook dit: De ECB probeert ook de inflatie te temperen door haar balans af te bouwen. Dat helpt om de langetermijnrente te verhogen. Er komt immers meer schuldpapier op de markt, waardoor de koers daalt en de coupons (bij nieuwe obligatie-uitgiftes) stijgt. Door schuldpapier te verkopen, zorgt de ECB er ook voor dat er minder geld naar de economie stroomt.
- “De APP- en PEPP-portefeuilles nemen in een gelijkmatig en voorspelbaar tempo af, aangezien het Eurosysteem niet langer de aflossingen op effecten die de vervaldatum hebben bereikt herinvesteert”, laat de monetaire instelling weten.