Moet je belastingen betalen op het geld dat je schenkt aan iemand die zijn communie of lentefeest viert?

Moet je belastingen betalen op het geld dat je schenkt aan iemand die zijn communie of lentefeest viert?
Enveloppe met geld – Getty Images

Het is opnieuw die periode van het jaar: veel jongeren vieren hun (eerste of plechtige) communie of lentefeest. Voor velen is het dan traditie om geld cadeau te doen. Maar moet je in dat geval belastingen betalen op hetgeen je geschonken hebt?


Key takeaways

  • Je moet bij een hand- of bankgift (in Vlaanderen en Wallonië) geen belastingen betalen zolang de schenker minstens vijf jaar blijft leven. Als die binnen die periode komt te overlijden, moet je erfbelastingen betalen op de schenking die je hebt gekregen.
  • Voor gelegenheidsgeschenken gelden er weliswaar andere regels. In dat geval int de fiscus niets als het de gewoonte is om wat geld te geven bij bepaalde gelegenheden, zoals een communie.
  • Het geschonken bedrag moet wel in verhouding staan tot het vermogen van de schenker.

Inzet: Je kunt in ons land geld schenken zonder dat je belastingen moet betalen. Maar er gelden wel enkele strikte regels.

  • In Vlaanderen en Wallonië moet de schenker minstens nog vijf jaar blijven leven bij een zogenaamde hand- of bankgift. Indien die vroeger het leven laat, wordt de waarde van de schenking opgeteld bij de erfenis. In dat geval moet de begunstigde erfbelastingen betalen.
    • Voorbeeld: In rechte lijn bedraagt het tarief in Vlaanderen 3 procent voor de eerste schijf tot 50.000 euro. Als je meer dan 250.000 euro erft, verdwijnt 27 procent van alles boven dat plafond in de staatskas.
    • Als je op safe wilt spelen en de schenking laat registreren betaal je in Vlaanderen een schenkbelasting van 3 procent in rechte lijn of aan partners. In alle andere gevallen loopt dat tarief op tot 7 procent. Bij een schenking moet je je niet langer zorgen maken dat de begunstigden nog erfbelastingen moeten betalen, zelfs als je binnen de vijf jaar overlijdt.
  • Tot voor 2025 bedroeg de zogenaamde verdachte periode voor niet-geregistreerde schenkingen drie jaar in Vlaanderen.

Belastingen betalen op gelegenheidsgeschenken?

Maar: Voor zogenaamde gelegenheidsgeschenken, zoals een cadeau aan een communicant, gelden er andere regels.

  • Hoewel er in de Belgische of Vlaamse wetgeving geen gedetailleerde beschrijving staat van wat een gelegenheidsgeschenk is, gaf het hof van beroep te Gent in 2022 wel wat extra duiding. De juridische instelling oordeelde toen dat het moet gaan om een geschenk dat in verhouding staat tot het vermogen van de schenker en waarvan het de gewoonte is dit te geven bij bepaalde gelegenheden zoals verjaardagen en geboortes. Een communie valt daar dus ook onder. De schenker moet ook de gewoonte hebben om een bepaald soort geschenk te geven bij een bepaalde gebeurtenis.
    • Maar wanneer staat de waarde van het cadeau in verhouding tot het vermogen van de schenker? Daarbij wordt doorgaans de 1%-regel gehanteerd. Dat betekent dat iemand jaarlijks 1 procent van zijn vermogen, zowel roerend als onroerend, mag wegschenken. Dat is het budget voor alle begunstigden samen.
  • In principe mag je in België enkel cashbetalingen doen tot 3.000 euro, maar voor transacties tussen particulieren gelden wel uitzonderingen. Toch is het aangeraden om voor grote bedragen te kiezen voor een overschrijving.
    • Zorg er in dat geval voor dat het duidelijk is dat het een gelegenheidsgeschenk is. Je kan dat bijvoorbeeld doen door “Proficiat met je communie” te schrijven in de mededeling.

Ook dit: In tegenstelling tot een schenken blijft een gelegenheidsgeschenk altijd buiten schot na het overlijden van de gever, ook als dat amper een paar dagen later is.


Wil je op de hoogte blijven van alles wat met geld te maken heeft? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.