Inflatie eurozone duikt onder de symbolische grens van 2 procent

Inflatie eurozone duikt onder de symbolische grens van 2 procent
Winkelkar – Markus Scholz/dpa (Photo by Markus Scholz/picture alliance via Getty Images)

De inflatie in de eurozone bedroeg afgelopen maand 1,9 procent. Daarmee duikt het inflatiecijfer onder de doelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB), zijnde 2 procent. Daardoor neemt de kans toe dat de monetaire instelling later deze week opnieuw het mes zet in de beleidsrente.


Key takeaways

  • De inflatie in de eurozone kwam in mei uit op 1,9 procent, tegenover 2,2 procent in april.
  • De kerninflatie – die geen rekening houdt met onbewerkte voedingsmiddelen, energie, tabak en alcohol – is tijdens diezelfde tijdspanne gedaald van 2,7 naar 2,3 procent.
  • De markt verwacht dat het dalende inflatiecijfer de ECB zal aanzetten om later deze week de rente opnieuw met 25 basispunten te verlagen.

In het nieuws: De inflatie (op jaarbasis) in de eurozone is tussen april en mei gezakt van 2,2 naar 1,9 procent, leert het jongste inflatierapport van het Europese statistiekbureau Eurostat ons. Dat is het laagste inflatiecijfer sinds september 2024.

  • De kerninflatie – die geen rekening houdt met onbewerkte voedingsmiddelen, energie, tabak en alcohol – kwam dan weer uit op 2,3 procent. In april was dat nog 2,7 procent.

Details: De verdere afzwakking van het inflatiecijfer hebben we voornamelijk te danken aan de dalende prijzen in de dienstensector. De diensteninflatie is in een maand tijd gedaald van 4 naar 3,2 procent.

  • Mogelijk heeft die opmerkelijke daling te maken met de tragere loongroei, want de dienstensector is erg arbeidsintensief.
    • Maar: ING-econoom Bert Colijn waarschuwt in een eerste reactie op het inflatiecijfer dat de scherpe afname van de diensteninflatie mogelijk niet structureel is. “Recente enquêtecijfers wijzen op een inflatietrend die wat hoger ligt dan de 3,2 procent in het rapport van vandaag. Maar de over het algemeen dalende trend is niettemin significant”, klinkt het.
  • De energieprijzen zijn dan weer met 3,6 procent afgenomen in vergelijking met een jaar eerder. Daarmee komt de energie-inflatie uit op hetzelfde niveau als in april.

Belgisch inflatiecijfer ligt nog boven doelstelling ECB

Opgemerkt: Volgens de berekeningsmethode van Eurostat zijn de consumentenprijzen in ons land met gemiddeld 2,8 procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder. Het Belgische statistiekbureau Statbel meldde eerder dat de Belgische inflatie in mei 2,01 procent bedroeg.

  • België was een tijdlang de inflatiekampioen van de eurozone, maar intussen ligt het inflatiecijfer in acht lidstaten van de monetaire unie hoger. Nergens zijn de prijzen forser gestegen dan in Estland. De geldontwaarding kwam daar in mei uit op 4,6 procent.
    • Kroatië en Slowakije vervolledigen de top drie met elk een inflatie van 4,3 procent.
    • Nederland (3%) is het enige buurland waar het inflatiecijfer dat van België klopt.
  • Het inflatiecijfer duikt in zeven landen onder de doelstelling van de ECB. Die landen zijn: Cyprus (0,4%), Frankrijk (0,6%), Ierland (1,4%), Portugal (1,7%), Spanje (1,9%), Slovenië (1,9%) en Italië (1,9%).

ECB zal vrijwel zeker rente verder verlagen

Vooruitblik: De bestuursleden van de ECB komen woensdag en donderdag bijeen om het rentebeleid te bespreken.

  • Door de verdere afzwakking van de geldontwaarding is de kans groot dat ze voor de achtste keer sinds de zomer van 2024 het mes zullen zetten in de rente. De markt rekent op een knip van 25 basispunten. Daarmee zou de depositorente – de vergoeding die de banken krijgen voor de overtollige spaardeposito’s die ze parkeren bij de ECB – dalen tot 2 procent, het laagste niveau sinds december 2022.
    • Dat is ook de overtuiging van Colijn: “De ECB kan dankzij dit inflatierapport de depositorente donderdag gemakkelijk verlagen naar 2 procent en een goed debat voeren over de vraag of ze de rente onder het neutrale niveau moet brengen om de economische groei te stimuleren.”
  • Dat is slecht nieuws voor de spaarders. Een nieuwe renteknip zal waarschijnlijk opnieuw enkele banken aanzetten om de spaartarieven naar beneden bij te stellen. De voorbije dagen hebben onder meer BNP Paribas Fortis en Triodos Bank dat al gedaan.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat met geld te maken heeft? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.