Belg heeft een vermogen van bijna 280.000 euro

Belg heeft een vermogen van bijna 280.000 euro
Portefeuille – Getty Images

Het mediaanvermogen van de Belg is dit jaar met 11 procent aangedikt tot bijna 280.000 euro. Dat blijkt uit een het vermogensrapport van Keytrade Bank en de UGent. Voor het merendeel van de gezinnen blijft het loon de belangrijkste bron van vermogensopbouw.


Key takeaways

  • Het mediaanvermogen van de Belg is het afgelopen jaar fors gegroeid, met 11 procent tot 277.231 euro.
  • Voor drie op de vier gezinnen is loon uit arbeid een van de belangrijkste bronnen van vermogensopbouw.
  • Voorts blijkt uit het vermogensrapport dat 72 procent van de Belgen een woning, met een mediaanwaarde van 300.000 euro, bezit.

In het nieuws: Het mediaanvermogen van de Belg bedraagt welgeteld 277.231 euro. Dat is 11 procent meer in vergelijking met een jaar eerder.

  • De consumentenprijzen zijn tijdens diezelfde tijdspanne met gemiddeld 4,4 procent gestegen, wat dus betekent dat de reële welvaart effectief is toegenomen.
  • De belangrijkste bron om vermogen op te bouwen blijft loon uit arbeid, zo leert het vermogensrapport ons. Voor 74 procent van de gezinnen is hun salaris een van de belangrijkste bronnen van vermogensopbouw, voor 65 procent zelfs de belangrijkste bron.
    • Opvallend is dat dit vooral belangrijk is voor de middenklasse (20%-80%): de rijkste en armste Belgen halen een kleiner aandeel van hun vermogen uit arbeid.
    • De rijkste 20 procent van de Belgen bouwt hun vermogen op via diverse bronnen, zijnde loon, beleggingen, huurinkomsten en erfenissen.
    • Hoe hoger we de vermogenladder opklimmen, hoe belangrijker erfenissen worden in vermogensopbouw. Bij de 20 procent armsten profiteerde 17 procent van een erfenis, terwijl dat oploopt tot 37 procent bij de 20 procent rijksten.
  • Ook het ondernemerschap zit geconcentreerd bij de hoogste vermogens: voor de rijkste 20 procent doet 35 procent een beroep op zelfstandige activiteit om vermogen op te bouwen. Ook de goede prestaties van de financiële markten het voorbije jaar droegen bij aan de vermogensopbouw.

Woning belangrijkste onderdeel vermogen Belg

Ook dit: Voorts blijkt uit het vermogensrapport dat 72 procent van de Belgen een woning bezit. Die heeft een mediaanwaarde van zo’n 300.000 jaar geleden.

  • Een jaar geleden was 74 procent van de bevolking een woningeigenaar. De mediaanwaarde van een woning bedroeg toen 292.600 euro.
  • Vastgoed blijft met andere woorden het belangrijkste onderdeel van het gezinsvermogen. 45 procent van het mediaanvermogen van de Belg komt uit de gezinswoning en nog eens 22 procent uit ander vastgoed.
  • De Belgen zetten een ook een aanzienlijk deel van hun vermogen op een spaarrekening. Ze parkeren gemiddeld 26 procent van hun financiële middelen op een spaarboekje. In totaal staat er meer dan 370 miljard euro op de spaar- en zichtrekeningen van de gezinnen in België. Ze sparen vooral voor onvoorziene uitgaven (56%), pensioenopbouw (34%) en om te reizen (30%).
    • “Hoewel de helft van de Belgen ook op de een of de andere manier belegt, geven ze de voorkeur aan spaar- en beleggingsproducten met een laag risico en zoeken ze naar financiële stabiliteit en zekerheid”, voegt Keytrade Bank eraan toe. “Enkel bij de hogere vermogens zien we een grotere bereidheid om risico’s te nemen in ruil voor potentieel hogere rendementen.”

Grotere welvaartskloof

Zoom out: Het rapport van Keytrade Bank en UGent toont wel aan dat de vermogenskloof in ons land groter wordt.

  • Terwijl de middenklasse volgens het rapport enkele tienduizenden euro’s rijker werd, is dat voor de 20 procent rijksten meer dan 100.000 euro, tot een mediaanvermogen van maar liefst 1,54 miljoen euro.
  • 1 op de 7 Belgen zegt helemaal geen vermogen te kunnen opbouwen: ze hebben geen eigen woning en kunnen ook niet sparen.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.