De 10 gedroomde bestemmingen voor belastingontduikers

Elk jaar publiceert het advocatenkantoor Bradley Hackford zijn top tien van fiscale paradijzen. Niet toevallig want het kantoor werkt vooral voor cliënten die naar een belastingparadijs zouden willen verhuizen. Bij de samenstelling van de top tien hielden de advocaten rekening met de belastingvoeten, maar ook met de levenskwaliteit en de lokale juridische en fysieke veiligheid. Hieronder volgt de lijst met de gedroomde bestemmingen van belastingontduikers wereldwijd.

1. Antigua en Barbuda

Voor een bijdrage van 250.000 euro bezorgt de regering van deze eilandstaat aan iedereen die daarom vraagt het staatsburgerschap. Belangrijk volgens Bradley Hackford, want steeds meer fiscale regels baseren zich op de nationaliteit van de belastingplichtige. Eens iemand de nationaliteit heeft verworven, kan hij ook zijn kapitaal overbrengen en vrijgesteld worden van alle belastingen op buitenlandse inkomsten.

2. Groot-Brittannië

Groot-Brittannië heeft een speciaal statuut gecreëerd voor niet-gedomicilieerde buitenlandse residenten. De eerste zeven jaar kunnen buitenlanders er op die manier ontsnappen aan belastingen op buitenlandse inkomsten en kapitalen. Daarna moeten ze jaarlijks een forfaitair minimum betalen.

3. Monaco

Het mini-koninkrijk Monaco heft zelfs helemaal geen belasting op inkomsten. Daarop wordt enkel een uitzondering gemaakt voor inwoners met de Franse nationaliteit. Ook kapitalen, erfenissen en donaties worden in Monaco niet belast. Huisvesting in Monaco is echter niet voor iedereen weggelegd, want buitenlandse inwoners moeten bijvoorbeeld minstens 500.000 euro op hun bankrekening hebben staan.

4. Andorra

Met zijn bijzonder lage belastingvoet van 10 procent op inkomsten lokt Andorra veel Spanjaarden en Fransen die aan de fiscus in eigen land willen ontsnappen. Het prinsdom is ook erg in trek bij Russen die houden van het afgesloten en erg veilige imago van deze kleine bergstaat.

5. Mauritius

Iedereen die op het eiland Mauritius een door de regering officieel erkende villa van minstens 500.000 euro koopt, krijgt het statuut van inwoner. Met dat statuut betalen ze vervolgens een inkomstenbelasting van slechts 15 procent. Het programma moet zorgen voor een stimulans in de constructie van luxe-vastgoed op het eiland.

6. Malta

Inwoners van Malta moeten, als ze bepaalde voorwaarden vervullen, geen belasting betalen op buitenlandse inkomsten. Ook heeft Malta net zoals Groot-Brittannië een erg gunstige belastingregeling voor niet-gedomicilieerde inwoners.

7. Gibraltar

Ondanks het feit dat Gibraltar deel uitmaakt van de Europese Unie, biedt het toch een bijzonder voordelige belastingvoet aan voor rijke inwoners. Wanneer jaarlijks 28.360 Britse pond aan belasting wordt betaald op een inkomen tot 80.000 Britse pond, hoeft men over de rest van het inkomen niets meer afgedragen te worden.

8 en 9. Ex-aequo Verenigde Arabische Emiraten/Dubaï

In Dubaï werden talrijke taxfree zones gecreëerd, zodat buitenlandse bedrijven zich er zouden komen installeren. De ondernemingen betalen nul procent belastingen. Ook hun eigenaars hoeven niets af te dragen indien ze zich in het land vestigen.

10. Kaaiman-eilanden

Ook hier geldt een belastingvoet van 0 procent voor ondernemingen en fysieke personen. Om een verblijfsvergunning te bemachtigen, kunnen buitenlanders een bedrijf starten in een bijzondere economische zone, waar geen belastingen – zelfs niet op lonen en verkopen – worden geheven. Personen die 500.000 euro op het eiland investeren, hebben recht op een verblijfsvergunning.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.