Wie meer chaos toelaat in zijn bestaan en dagelijkse routine, vergroot de kans op geluk. Rationele afwegingen en routine staan namelijk toeval en buitenkansjes in de weg.
De Amerikaanse psycholoog George Cockroft publiceerde in 1971 het boek `The dice man`, waarin de hoofdpersoon zijn gedrag bepaalt door dobbelstenen te gooien. Cockroft meent dat alleen al zes opties opschrijven, zonder daadwerkelijk te dobbelen, een bevrijdend effect heeft. Het opent mogelijkheden die je anders niet eens zou overwegen. De Britse hoogleraar psychologie Richard Wiseman schrijft in zijn boek `De gelukfsfactor` dat mensen het geluk wel een kans moeten geven. Elke dag zo doelmatig en rationaal mogelijk handelen blokkeert het toeval, en leidt tot vastgeroeste denkpatronen en cirkelredeneringen. Openstaan voor toevallige ervaringen helpt mensen met het veranderen van de mentale gewoonten die hen van succes afhouden.
Wetenschapsjournalist Mark Mieras constateert dat onze werkethos en bedrijfscultuur niet zijn afgestemd op het toelaten van chaos. Saaie routine is echter fnuikend voor het brein, en kan leiden tot neerslachtigheid of een burn-out. Juist door open te staan voor toeval wordt je er minder afhankelijk van.