Premier Bart De Wever (N-VA), minister van Buitenlandse Zaken Maxime Prévot (Les Engagés) en minister van Defensie Theo Francken (N-VA) zijn op bezoek in Oekraïne. In hun zog reizen heel wat bedrijfsleiders mee uit de defensiesector. Het is de bedoeling om hen te laten kennismaken met hun Oekraïense collega’s in het kader van toekomstige samenwerkingen.
Key Takeaways
- Premier Bart De Wever (N-VA), minister van Buitenlandse Zaken Maxime Prévot (Les Engagés) en minister van Defensie Theo Francken (N-VA) zijn op bezoek in Oekraïne.
- Het trio stopte daarbij eerst in de verwoeste stad Boetsja, die symbool is komen te staan voor de oorlogsgruwel in Oekraïne.
- Daarna gaat het verder naar Kiev. Daar heeft De Wever een ontmoeting met Volodymyr Zelensky.
Het was een emotioneel begin van het bezoek van premier De Wever en ministers Francken en Prévot – met de trein – aan Oekraïne. Het trio passeerde namelijk eerst langs Boetsja. In deze voorstad van Kiev zijn drie jaar geleden zo’n 500 Oekraïense burgers gedood. Onderzoek heeft uitgewezen dat het ging om oorlogsmisdaden, waardoor de stad symbool is geworden voor de gruwel van de oorlog in Oekraïne. De ministers bezochten een fototentoonstelling in een kerk, waarbij Bart De Wever volgens VRT NWS zichtbaar geëmotioneerd was.
Eén miljard euro voor Oekraïne
Van daar gaat het naar Kiev, waar het trio een drukke agenda heeft. Zo heeft premier De Wever een ontmoeting gepland met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in het Mariinski-paleis. De Wever kreeg daarvoor een uitnodiging toen Zelensky een maand geleden in ons land op bezoek was. Het moet nog maar eens symbolisch bevestigen dat België Oekraïne ook in de toekomst blijft steunen.
Naast die symbolische steun, is er ook echte steun. Zo hebben zowel De Wever als Theo Francken recent een steunpakket van één miljard euro beloofd aan Oekraïne. Het gaat dan om munitie, luchtafweer en F-16’s. Die laatste zijn al lang geleden beloofd, maar zullen pas geleverd worden als België zelf zijn bestelde F-35 gevechtsvliegtuigen heeft gekregen. Dat zal normaal ten vroegste in 2026 gebeuren.
Dat steunpakket van één miljard euro kan door de federale regering meegeteld worden bij de vier miljard euro die dit jaar nog nodig is om de NAVO-norm te halen. Die stelt dat landen die lid zijn 2 procent van hun bruto binnenlands product (bbp) aan defensie moeten besteden. Ons land wil die norm dit jaar nog halen, maar is er nog niet uit hoe dat moet gebeuren en waar dat geld vandaan moet komen. De kern kwam daarvoor al drie keer samen, maar voorlopig zonder deal. Vrijdag staat er een nieuw overleg gepland.
Defensie-industrie
Op de reis van De Wever, Francken en Prévot naar Oekraïne zijn bewust geen journalisten uitgenodigd, al zijn er wel enkelen op eigen beweging mee afgezakt. In hun spoor reizen daarentegen wel een tiental vertegenwoordigers mee van de Belgische defensie-industrie. Het gaat onder andere om topmensen van FN Herstal, John Cockerill Defense, FN Browning, Sabena Engineering, Thales Belgium en Sioen. Deze industrie is in België goed voor een jaarlijkse omzet van 5 miljard euro en 16.000 rechtstreekse jobs.
Het is bedoeling om die industriëlen te laten kennismaken met hun Oekraïense collega’s. In Oekraïne is er interesse in de Belgische knowhow en technische kennis. Oekraïne zelf heeft zich dan weer in korte tijd – noodgedwongen – ontwikkeld tot een van de belangrijkste wapenproducerende landen van Europa. Zo kan het land jaarlijks 4 miljoen drones produceren. Ook België wil op het vlak van defensie zijn productiecapaciteit in de nabije toekomst verhogen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!