De Britse premier Theresa May heeft aan haar Deense en Nederlandse ambtsgenoten bevestigd dat het VK het befaamde artikel 50 – dat de procedure om de EU te verlaten formeel opstart – niet zal inroepen voor 2017, om de overige EU-landen toe te laten de onderhandelingen met het VK voor te bereiden.
Londen en de Brexit
Volgens Sadiq Khan, de nieuwe burgemeester van Londen, wordt dat proces best uitgesteld tot na de Franse (mei 2017) en Duitse (oktober 2017) verkiezingen van volgend jaar, ‘om de betrokken regeringen zo meer ruimte te geven om de toegang tot de eenheidsmarkt en het vrij verkeer van personen met Groot-Brittannië in een breder kader te onderhandelen.’
‘Indien we het artikel te snel inroepen hebben we geen garantie dat bedrijven het VK niet zullen verlaten… Op dit moment vertrekken bedrijven niet. Ze hebben hoop – ikzelf en anderen verzekeren ze van het feit dat we een plan hebben om de best mogelijke deal uit de brand te slepen.’
Khan bevestigt wel dat verschillende burgemeesters van grote Europese steden sinds het referendum in Londen zijn gespot ‘om er zaken te doen’.
Groenland
De financiële markten zijn er alvast van overtuigd dat de uiteindelijke Brexit jaren zal aanslepen. Groenland, het enige land dat zulke procedure voltooide, deed er met zijn 55.000 inwoners ruim 3 jaar over. Reden ook waarom de beurzen snel na de bekendmaking van de uitslag hun pre-referendumniveau’s opnieuw bereikten.
Finland
Op het vasteland is niet iedereen opgezet met de trage gang van zaken. De Finse minister van Financiën Petteri Orpo vreest dat het risico bestaat dat er geen oplossingen gevonden worden tussen Groot-Brittannië en de overige 27 EU-landen en dat vele vragen [over de VK-EU relatie na de Brexit] onbeantwoord blijven. Dat dreigt lange tijd onzekerheid te creëren in de eurozone en vormt een risico voor de groei van de economie in de eurozone en Finland.