Tarieven van Trump veroorzaken een wereldwijde schokgolf: wereldmarkten bloeden, toekomst onzeker

Tarieven van Trump veroorzaken een wereldwijde schokgolf: wereldmarkten bloeden, toekomst onzeker
(Foto: Grok / Photo: Grok)

De aandelenmarkten duiken in het rood nu de ingrijpende tarieven van de Amerikaanse president Trump een wereldwijde sell-off veroorzaken, waarbij de S&P 500 en Nasdaq in één dag respectievelijk bijna 5 procent en 6 procent daalden – de ergste sinds de pandemie. De diepte van deze correctie blijft onzeker, waarbij de vrees voor een handelsoorlog de vraag oproept of deze de verwoestende crashes van 2000 of 2008 zou kunnen evenaren, hoewel de beleidsmatige aard van deze correctie het verschil maakt. Paniek houdt de internationale markten in zijn greep, waardoor bedrijven zoals Berkshire Hathaway hun geld oppotten tot meer dan 325 miljard dollar (276,3 miljard euro) tegen eind 2024, wat aantoont dat Warren Buffetts voorzichtige strategie de juiste is. Ondertussen trekken centrale banken en beleggers massaal fysiek goud aan, met recordaankopen die duiden op een rush naar veiligheid te midden van economische onrust. De komende weken en maanden zal de volatiliteit aanhouden terwijl de wereldwijde reacties zich ontvouwen.

Een overzicht

Wall Street werd vrijdag geconfronteerd met de zwaarste crisis sinds de COVID-19 pandemie uitbrak. De S&P 500 kelderde met 5,97 procent na de beslissing van China om zich te spiegelen aan de aanzienlijke tariefsverhoging van president Donald Trump die eerder in de week was aangekondigd. Deze stap verhoogde de risico’s van een handelsoorlog die uiteindelijk zou kunnen leiden tot een recessie die alle betrokken partijen treft. Zelfs een sterker dan verwacht rapport over de Amerikaanse banenmarkt, typisch een belangrijke maandelijkse economische indicator, kon de neergang niet stoppen. De daling betekende de slechtste week voor de S&P 500 sinds maart 2020, toen de pandemie de wereldeconomie verwoestte.

De Dow Jones Industrial Average daalde met 5,5 procent, terwijl de Nasdaq 100 met 6,07 procent kelderde en meer dan 20 procent van zijn piek in december verloor. Tot nu toe hebben weinig of geen marktspelers van de aanhoudende handelsoorlog geprofiteerd.

Megacapaandelen kregen een flinke klap, met Nvidia Corp. en Tesla Inc. die respectievelijk 7,36 procent en 10,42 procent daalden. In de VS genoteerde Chinese bedrijven, waaronder Alibaba Group Holding Ltd. en Baidu Inc. zagen ook aanzienlijke dalingen. Een maatstaf voor grote banken daalde naar het laagste niveau sinds 7 augustus, terwijl de Cboe Volatility Index steeg naar het hoogste punt sinds april 2020.

De prijs van ruwe olie daalde naar het laagste niveau sinds 2021. Brent junifutures daalden met 6,50 procent, terwijl WTI crude junifutures maar liefst 7,41 daalden. Aardgasfutures voor mei zagen een daling van 7,27 procent. Andere basisbouwstenen voor economische groei, zoals goud, zilver en koper, zagen de prijzen ook dalen door de zorgen dat de handelsoorlog de wereldeconomie zal verzwakken. Goud futures daalden met 2,76 procent, terwijl zilver en koper het nog slechter deden met een daling van respectievelijk 8,57 procent en 8,83 procent.

Ook de Canadese S&P/TSX index verloor 4,69 procent.

In Europa daalden de aandelenmarkten ook drastisch. De Britse FTSE 100 index daalde meer dan 4,95 procent, de Duitse DAX verloor ook 4,95 procent, de Franse CAC 40 daalde 4,26 procent, de Spaanse IBEX 35 daalde 5,83 procent en de Zwitserse SMI daalde 5,42 procent. De BEL 20-index van België verloor 4,68 procent en de Nederlandse AEX daalde 4,12 procent.

De Turkse BIST 100 index daalde 1,10 procent.

De beurs van Moskou sloot vrijdag 2,71 procent lager, waarmee de slechtste week van Rusland in meer dan twee jaar werd ingeluid, als reactie op de tarieven van de Amerikaanse president Donald Trump en de dalende wereldwijde olieprijzen.

In Afrika verloren de Marokkaanse All Shares 0,15 procent en daalde de NSX van Namibië met 5 procent, terwijl de NSE 30-index van Nigeria stabiel bleef en de All Share-index van Tanzania sloot op +0,06 procent. Ook de Zuid-Afrikaanse Top 40 index zag een daling van 5,35 procent. De Tunindex in Tunesië sloot op +0,13 procent.

China’s CSI 1000 daalde met 1,18 procent, terwijl de Japanse Nikkei 225 index vrijdag 2,75 procent verloor, terwijl de bredere Japanse TOPIX index 3,37 procent daalde. De FTSE China 50 in Hongkong verloor 1,46 procent en de STI-index in Singapore daalde 2,95 procent. De Thaise SET-index daalde 3,15 procent. In Zuid-Korea daalde de KOSPI-index met 0,86 procent, toen het land werd geconfronteerd met zowel de invoerrechten van Trump als het nieuws dat het Constitutionele Hof van Zuid-Korea de afzetting van president Yoon Suk Yeol bevestigde.

De invoerrechten van Trump veroorzaakten een uittocht van 10.355 crore roepie van de Indiase markten, waarbij Indiase beleggers zich vrijdag bij de sell-off aansloten. De Nifty 50 en BSE Sensex indexen daalden respectievelijk met 1,49 procent en 1,22 procent. De Indiase aandelenmarkten hadden eerder beter gepresteerd dan andere, dankzij lagere tarieven in vergelijking met concurrenten als China, Indonesië en Vietnam. Buitenlandse beleggers trokken begin april 10.355 crore roepies uit Indiase aandelen, gealarmeerd door de wederzijdse tarieven van Trump Experts voorspellen een herstel dat enkele maanden zou kunnen duren, omdat de wereldwijde onzekerheid een risicomijdend marktsentiment blijft aanwakkeren.

De FTSE BIVA Real Time Price van Mexico daalde met 4,81 procent, terwijl de S&P Merval van Argentinië met 7,38 procent daalde en de Bovespa van Brazilië met 2,96 procent daalde.

De S&P/ASX 200 van Australië zette ondertussen de glijvlucht naar vrijdag voort met een daling van nog eens 2,44 procent, waarmee de index op een laagste punt in 8 maanden belandde.

Handelsoorlog escaleert: wereldwijde reacties

In zijn toespraak op donderdag bagatelliseerde Trump de scherpe daling van de aandelenmarkt en beschreef deze als een natuurlijke ontwikkeling tijdens wat hij een “overgangsperiode” voor de economie noemde. Hij vergeleek de toestand van de economie met die van een “erg zieke” patiënt die uit een operatie kwam.

Na het sluiten van de markt op donderdag gaf Trump aan dat hij openstond voor het bespreken van mogelijke handelsovereenkomsten, wat ruimte voor onderhandelingen suggereerde. “De tarieven geven ons veel macht om te onderhandelen. Dat hebben ze altijd gedaan”, zei Trump in een verklaring.

Sommige landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, zeggen dat ze actief aan het onderhandelen zijn met de Verenigde Staten om de tariefbarrières die Trump deze week aankondigde, te verlagen.

Verschillende andere landen reageerden echter met tegenmaatregelen. Op donderdag onthulde Canada vergeldingsmaatregelen tegen bepaalde in Amerika geproduceerde voertuigen. Ondertussen kondigde China op vrijdag aan dat het vanaf 10 april ingrijpende tarieven van 34 procent zou heffen op alle Amerikaanse import – een belangrijke escalatie in het langlopende handelsconflict tussen ’s werelds twee grootste economieën.

De Belgische premier Bart De Wever blijft optimistisch ondanks zijn bezorgdheid over de onmiddellijke gevolgen, en hij roept op tot een evenwichtige aanpak als reactie op de tarieven. Volgens De Wever zijn snelle onderhandelingen om tot een oplossing te komen essentieel. “Een oplossing in plaats van een conflict komt iedereen ten goede,” verklaarde hij.

De Franse minister van Financiën zei dat de Europese Unie niet van plan was om wederkerige tarieven in te voeren als reactie op de maatregelen van de regering-Trump, omdat deze negatieve gevolgen zouden kunnen hebben voor Europese consumenten. Anderen suggereerden echter dat de EU zich in plaats daarvan op individuele Amerikaanse bedrijven zou kunnen richten.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

06:00