In de Amerikaanse stad Seattle worden rietjes per 30 juni 2018 verboden in bars en restaurants. Ze moeten tegen dan worden vervangen door milieuvriendelijke alternatieven. Dat is het gevolg van de campagne ‘Strawless in Seattle’ van Lonely Whale, een actiegroep die voor de redding van de oceanen vecht. Ook de woordspeling op de welbekende film met Tom Hanks en Meg Ryan bleef niet onopgemerkt.
Waarom zo veel animositeit ten opzichte van dit kleine stuk plastic? Het antwoord is eenvoudig: het is moeilijk recycleerbaar en het is een consumptiegewoonte die makkelijk kan worden aangepast. In tegenstelling tot andere producten die makkelijk in de ecologische cyclus kunnen worden geïntroduceerd, is het kleine formaat van de rietjes een probleem, waardoor ze zelden worden gerecycleerd en ze uiteindelijk in zee belanden. Daar brengen ze vissen, vogels en zoogdieren in verleiding die ze al te vaak met voedsel verwarren.
Onderstaande video uit 2015 had miljoenen mensen geschandaliseerd. Op de film is te zien hoe een waterschildpad pijn lijdt door een drankrietje dat in haar neusgat is gesukkeld.
Elke dag worden 1 miljard rietjes gebruikt, waarvan de helft in de Verenigde Staten. Wie voortaan gewoon uit zijn glas drinkt dan aan een plastic rietje te sippen helpt dus mee aan de redding van de planeet.
Het lot van de plastic draagtas
Het rietje gaat dus het lot achterna van de plastic draagtas. Een tiental landen heeft onder impuls van de Verenigde Naties het gebruik van plastic draagtasjes voor eenmalig gebruik al verboden. In België zijn deze lichtgewicht tasjes al meer dan 10 jaar betalend in de supermarkt, wat het aantal plastic zakken voor eenmalig gebruik met 80% heeft doen dalen. Ons land is een van de beste leerlingen van de (Europese) klas, wat het verbruik van wegwerpzakjes betreft. In Vlaanderen was een totaalverbod afgekondigd voor januari 2018, maar deze wet is nog niet gestemd.
Begin jaren 2000 werden er wereldwijd jaarlijks 4.000 tot 5.000 miljard plastic draagtassen geproduceerd. In Europa zou driekwart daarvan tegen 2025 zijn vervangen.